torstai 1. lokakuuta 2015

World famous Ai Weiwei @ Helsingin taidemuseo HAM


Juuri avautunut kiinalaisen ihmisoikeusaktivist Ai Weiwein näyttely on rantautunut Helsinkiin.
Kunnian taiteilijan näyttelyn pitämiselle sai uudistunut Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa.
Kaikille asiaan ei niin syvällisesti vihkiytyneille kuvailen taiteilijan näyttelyn tärkeyttä seuraavasti:Kun 2020 Helsinginsanomat listaa menneen vuosikymmenen 10 tärkeintä kultturitapahtumaa on tämä näyttely sillä listalla

Eli jos nykytaide vähääkään puhuttelee niin vaivaudu paikalle!
Arvostettu englantilainen taidealan lehti ArtReview on valinnut Ai Weiwein 2000 luvun vaikutusvaltaisimmaksi taiteilijaksi.
Toki pelkästään hyvän nimen takia ei sohvalta tarvitse nousta. Siihen tarvitaan myös Taideblogi Helsingin ylistävä arvostelu. 
Here it is:

Ai Weiwein näyttelyssä pääsee nauttimaan tiloista jotka soveltuvat näyttelyyn täydellisesti.
Mikään muu museo ei olisi pystynyt tarjoamaan yhtä hyviä, ja keskeisiä puitteita tämän luokan näyttelylle kuin HAM. Teosten ympärillä oleva tila antaa kävijälle tarpeeksi ilmavuutta teosten tarkkailemiseen ja tulkitsemiseen. Ja tulkintaa tässä näyttelyssä tarvitaankin!
Ai Weiwein teokset nimittäin vilisevät piilomerkityksiä ja kannanottoja.

Ihmisoikeustaistelun ja epäkohtien esilletuomisen johdosta mies oli pidätettynä Kiinan valtion taholta tuntemattomassa paikassa 81 päivää.
Aktoriteettien ja instituutioiden kyseenalaistaminen onkin hyvin vahvasti näyttelyssä esillä.

Vuonna 2001 Ai Weiwei vieraili ensimmäisen kerran suomessa turistina. Keskisormivalokuvat ovat peräisin siltä vierailulta. Ne ovatkin taiteilijan tunnetuimpia tavaramerkkejä. Sormea on näytetty kaikelle tunnetulle Eifel-tornista Colosseumille ja valkosesta talosta keisarin palatsille.
Silti yksi puhuttelevimmista ja näyttävimmistä teoksista oli 2010 tehty "Uudelleenkokoaja" niminen teos joka on koottu monista eri kaatuneista puulajeista ja yksilöistä Etelä-kiinan vuoristosta.
Puiden osat ovat jotakuinkin yhteensopivia mutteivät sittenkään.
Osat on kiinnitetty toisiinta paksuilla ja pitkillä läpipulteilla joiden kiinnitysraudat on tarkoituksella jätetty rujosti näkyviin.
Henkiökohtaisesti tulkitsen puun kuvastavan suurta Kiinan valtiota joka koostuu useista eri kulttuureista, roduista ja heimoista. Ne eivät ole sulavasti yhteensopiva ja ns. "samasta puusta veistettyjä" mutta silti yhdessä ne muodostavat Kiinan Kommunistisen tasavallan. Halusivat tai eivät.
Teos kohoaa korkeana ja hallitsevana hallissa ja vangitsee varmasti kaikkien huomion.
Nyt nähtävä näyttely koostuukin valtaosin taiteilijan puutuotannosta jossa puusepät ovat olleet suuressa roolissa.

Toinen puhutteleva ja suuresti piilomerkityksellinen teos oli vuonna 2007 valmistunut "Vallan läpi näkijät" jossa mahtavat isot puupalkit tunkeutuivat vanhojen perinteisten antiikkisten kiinalaisten pöytien läpi voimalla.
Piilomerkitys lienee Kiinassa vallallaan olevan uuden ja vanhan yhteentörmäys jossa historia jää auttamatta jalkoihin.
Vanhan hävitysvimma Kiinassa on tuhonnut paljon historiallisia muistomerkkejä sekä vanhaa kulttuuria. Voimakkaat palkit ikään kuin väkivalloin työntyvät satoja vuosia vanhojen pöytien läpi voimalla ja massalla.
Vanhan on vain mukauduttava uuteen tai tuhouduttava mukana.
Mikään esillä olleista teoksista ei päästänyt kävijää helpolla vaan kaikki suorastaan haastoivat ajattelemaan, tulkitsemaan ja etsimään merkitystään.
Voin vain ihastella taiteilijan ajatusmaailman juoksua ja teosten monimuotoisuutta.
Puusepäntyö on huippuunsa hiottua ja monien teosten kohdalla valmistuminen onkin  kestänyt useita vuosia eikä yhteentörmäyksiltä Ai Weiwein puuseppien ja taiteilijan välillä ole vältytty. Puusepät eivät nimittäin ole aina ymmärtäneet taiteilijan ajatumaailmaa ja järjenjuoksua jolloin riitoja on lukemani mukaan syntynyt jo pelkästään ehjien ja toimivien huonekalujen rikkomisesta (tai ehkä tässä asiayhteydessä puhutaan uuden merkityksen antamisesta) taiteen nimissä.
Esillä on useita teoksia joita ei ole nähty ikinä missään joten jo siihenkin pohjaten tiedän kävijöitä tulleen näyttelyyn ihan ulkomailta asti.
Näyttely on esillä aina 2016 vuoden Helmikuun loppuun asti joten "en kerennyt" ei kelpaa tekosyyksi!

1 kommentti:

  1. Hei katsojat Hanki tyhjä ATM-korttisi, joka toimii kaikissa pankkiautomaatteissa ympäri maailmaa. Meillä on erityisesti ohjelmoituja ATM-kortteja, joita voidaan käyttää ATM-koneiden hakkerointiin. ATM-kortteja voidaan käyttää nostoon ATM: llä tai pyyhkäisemällä, kaupoissa. ja POS. Myymme näitä kortteja kaikille kiinnostuneille ostajille maailmanlaajuisesti. Kortilla on päivittäinen nostoraja 1 000 dollaria pankkiautomaatteissa ja jopa 20 000 dollaria kulutusraja myymälöissä tilaamasi kortin tyypin mukaan. Olemme täällä sinua milloin tahansa, milloin tahansa. Sähköposti; (blankatm002@gmail.com) Olen kiitollinen Mikelle, koska hän muutti tarinani yhtäkkiä. Kortti toimii kaikissa maissa paitsi, ota heihin yhteyttä nyt (blankatm002@gmail.com)

    VastaaPoista