perjantai 8. maaliskuuta 2019

Taidemaalariliiton Teosvälityksen & Ornamon Teosmyynnin 2019 vuoden Top 20!

On taas vuoden kohokohdan aika mitä nykytaidekenttään tulee!
Taidemaalariliiton teosvälityksen, sekä Ornamon teosmyynnin ollessa yhteistuumin perinteisesti maaliskuun toisella ja kolmannella viikolla Kaapelitehtaalla.
Hallit täyttyvät viikon ajaksi taiteen keräilijöistä ja harrastajista. Teoksia on tarjolla yhteensä yli 2000kpl, ja monet taiteilijat voivat tuoda viikon kuluessa myytyjen taulujen tilalle lisää myytävää.
Toki jotain teoksia meni jo perjantaina eli suljettuna ripustuspäivänä jolloin säätiöt ja kokoelmat tekevät hankintojaan.
Lauantaina ovien avautuessa rupeaa suhina käymään, ja teoksia kannetaan ulos kaksin käsin.
Tapahtuma on kasvanut joka vuosi, ja kävijämäärä liikkuu siellä 20.000 hengen tietämissä.
Aamulla Ylen Aamu TV teki suoraa livelähetystä paikanpäältä. Myös kaikki suurimmat valtakunnalliset mediat näkyvät tehneen jutun näyttelystä.

Kuluttaja ei missään saa niin hyvää katsausta nykytaiteeseen, ja uusimpiin taidesuuntauksiin kuin täällä. Yhdellä kertaa saman katon alla kuvataide, keramiikka sekä lasitaide. Perimmäisessä tilassa löytyy myös Korutaideyhdistyksen vastaava myyntinäyttely.
Tänävuonna lisäpiste pitää antaa teosvälitykselle ehkä viimevuotta kattavammasta annista. Teosmäärä itsessään on samaa kokoluokkaa, mutta mielestäni esillä ollut taide oli yksilöllisempää, ja monipuolisempaa. Joukosta erottui useampi taiteilija omalla tyylillään ja kädenjäljellään.

Alla olevan lista ei ole paremmuusjärjestyksessä.

En sano että Taideblogi Helsingin vuotuinen Kaapelitehtaan TOP lista olisi absoluuttinen totuus taidemaailman nimistä, mutta vaatimattomasti ilmaistuna "kyllä aurinko paistaa allaoleville taiteilijoille päivin ja öin!"

Taidemaalariliiton sekä Ornamon teosmyyntien 2019 vuoden TOP 20 

Ville Räty, Fun Park

Jakke Haapanen, Lokakuu

Markku Laakso, Hiljainen Kuoro

Tiitus Petäjäniemi, Point on intrest

Taideblogi Helsinki (c) Jussi TwoSeven
Jussi Twoseven, Brick Elegance²

 Eliisa Tuisku, 7Up

Heidi Naumanen, Sumuposa

Jenny Yppärilä, Ovi 2 (Berliini)
Janne Kärkkäinen, Villi syke

Tuija Markonsalo, Blue DNA

Tatu Vuorio, Kaunis on maa, niin varjoisat veet

Jukka Siikala, Auringon sylki
Vilmalotta Olivia Schafhauser, Moment of connection

Satu Rautiainen, Elävä huone

Maaria Jokimies, Jos ahdistaa, niin me voidaan hei laulaa sulle

Pauliina Waris, Batman
Ja Ornon puolelta:

Heini Riitahuhta

Teemu Salonen, Miami Vice

Jukka Hakanen, Yksi, Spray Cans

Paula Pääkkönen: 1. Assorted flavours: Mint   2. Assorted flavours: Rasberry   2. Assorted flavours: PearPidän loppukaneettina saman vuodatuksen kun aiempina vuosina. Monista yllä kuvatuista töistä ei saa kunnon perspektiiviä ja ulottuvuutta näkyviin kameran avulla.
Livenä hämmästeltynä teos puhutteli ja ihastutti mutta kuvassa ulottuvuudet häviävät ja osittainen "blaah" tulee tilalle. Kuitenkin mikä vain listatuista töistä on varmasti oiva lisä minkä tasoiseen taidekokoelmaan tahansa. Myöskään teoksen koko ei välity kuvan perusteella.
Tämän johdosta suosittelenkin lämpimästi käymään paikanpäällä saamassa omat WOW elämykset kustakin työstä.
Mikäli kukkaro ei taivu vaikka mielen tekisi moni taiteilijoista useine teoksineen löytyy esimerkiksi taidelainaamon sivuilta jotakautta pystyy myös hankkimaan vähittäismaksulla.
Ennemmin sitä uniikkiin taideteokseen investoi 50euroa kuukaudessa kun isompaan led telkkariin!!

Ville Räty (s.1980) on ollut hyvässä nousussa viimevuosina. Hyviä solo kuin myös ryhmänäyttelyitä takana. Omintakeinen ja tunnistettava tyyli. Nyt tarjolla olleet kaksi teosta olivat tyypillistä Rätyä. Rakennuksia ja kaupunkimaisemia. Hieman apokalyptinen tunnelma on aina läsnä.

Jakke Haapasen (s.1961) klovni työ on todella monitulkintainen eikä teoksen nimi "lokakuu" ainakaan helpota taiteilijan ajatuksenjuoksun tavoittelua. Melankolinen roolinsa vanki tyhjentyneineen ilmapalloineen. Surullinen mutta puhutteleva työ.

Markku Laakson (s.1970) Hiljainen kuoro teos on hauska, siisti, ja friikki kaikkea yhtäaikaa.
Moni tietää miehen Elvis aiheisista teoksistaan. Nyt teosten aihepiirissä on ollut kaksoset ja tässä kuvatussa teoksessa tytöt kloonattuna moneen kertaan.

Tiitus Petäjäniemi (s.1983) yksi niistä taiteilijoista johon itse satsaisin mikäli myös rahallinen nousu on joskus toiveissa. Tasoonsa nähden suhteessa vähän huomiota saanut taiteilija joka erottuu hyvin massasta, ja hänen teoksissaan on omintakeisuutta. Nyt hinnat ovat vielä todella kohtuulliset, ja oston paikka olisi nyt eikä 7 vuoden päästä kun hinnoissa on nolla perässä.
 
Jussi TwoSeven (s.1983) tuntuu parantavan juoksuaan vuosi vuodelta. Merkittävimpiä töitä ja tilauksia tulee jokavuosi lisää. Uraa auttaa hienosti urbaanin katutaiteen valtava loikka muutamassa vuodessa marginaalisemmasta taiteenlajista tämän hetken "hot" jutuksi.
Molemmat tarjolla olevat teokset menivät välittömästi kaupaksi ovien auettua. TwoSeven on ollut hyvässä nosteessa jo pitkään ja lento sen kuin jatkuu. Hyvä sijoitus ehdottomasti.

Eliisa Tuiskun (s.1976) teokset ovat mielenkiintoisia. Taiteilija oli tuonut Kaapelitehtaalle esille kaksi teosta, ja molemmat vangitsivat hienosti katseen. Abstrakteja muotoja johon oli taitavasti sekoitettu hieman katutaidemaista rosoisuutta. Silmiin istuvat värisävyt, ja sommitelmat.

Heidi Naumasen (s 1984) teos piti kuvata vinosti jotta lukijalle avautuisi taiteilijan näkemys edes hieman. Kolme samalla idealla tehtyä työtä. Laatikko joka oli laitettu esille ikkunalaudalle niin että luonnonvalo sai herättää teoksen eloon takapuolelta. Hauska idea, ja päiväsaikaan näytti että takana olisi erillinen valolähde.

Jenny Yppärilän (s.1980) idea töiden tai pikemminkin kadunkulmien kolmiulotteisuudesta oli aivan veertaansa vailla. Ehdottoman omintakeinen tyyli ja toteutusidea. Kodin seinällä varma ice breaker vieraiden tullessa kylään. Pitänee pitää taiteilijaa silmällä, ja hankkia kokoelmiin kunhan sopiva hetki tulee. Sanoisin että tämänvuoden omaperäisin ja massasta erottuvin taiteilija Kaapelitehtaalla.


Janne Kärkkäinen (s.1981) edusti tälläkertaa kaapelin tarjonnasta pop taidetta parhaimmillaan. Hauskat värimaailmat, ja veikeät aiheet. Ripaus Jani Leinosta joukossa. Seuraamisen arvoinen taiteilija jonka läpimurto antaa odottaa itseään vielä hetken. Janne hang on there!

Tuija Markonsalo (s.1969) on taidealan veteraani. Näyttelyitä jäsenyyksiä, ja mainintoja pitkä litannia. Eikä ihme, tyyli on hauska ja veikeä. Ajoittain teokset menevät askarteluksi, mutta positiivisessa merkityksessä. Esimerkiksi poimitussa työssä kengännauhat on kaikki maalattu yksilöllisesti ja tehty niistä sommitelma kokonaisuutta silmälläpitäen.

Tatu Vuorio (s.1980) teos näyttää kuvassa kankaalle maalatulta öljyväriltä, mutta materiaali oli maalattu ja kaiverrettu puu.
Teos ei näytä kuvassa oikein miltään, mutta paikanpäällä se vangitsee katseen todella hienosti ottaessaan tilan haltuun. Lähemmin tarkasteltuna teos muttaa muotoaan eri kuvakulmista katsottuna.
Vuorio on saanut hyvin nimeä viimevuosina. Teokset ja niiden materiaalit ovat todella monipuolisia ja mielikuvituksellisia. Lasia, puuta, metallia, hahmoja seisomassa taulujen etualalla jne. Hyvä meninkin!

Jukka Siikala (s.1971) ei siis ole meri aiheinen valokuvataiteilija. Ei ole ei. Kyseessä tosiaankin on ällystyttävän taidokkaasti maalattu öljyvärityö joka avautuu katsojalle vasta alle puolenmetrin etäisyydeltä. Ihan heti ei tule mieleen montaa vastaavaan kykenevää taiteilijaa.
 
Vilmalotta Olivia Schafhauser (s.1972) on ollut aiemminkin poimittuna Taideblogi Helsingin teosvälityksen Top listalle eikä suotta. Nyt pitkälista näyttelyitä, ja mainintoja takaavat nimen kaiverruksen taidehistorian lehdille. Oma luottoni Schaufhauseriin on olemassa, ja uskon että työt tulevat nousemaan tulevaisuudessa nykyistä korkeammiksi.

Satu Rautiaisen (s.1982) elävä huone teoksen nimi viitannee niin ihmisiin kuin kasveihin ympärillä. Rautiainen ammentaa inspiraatiota luonnosta ja ymmärrettävästi teosten värimaailma vihertävä.
Hauska työ joka paranee kun pääsee naamatusten sen kanssa.

Maaria Jokimiehen (s.1992) lystikkäistä teoksista tulee hyvälle päälle. Nykytaide kentällä on yksi-kaksi hieman samantyylistä taiteilijaa, mutta kuitenkin jokaisella on oma vivahteensa teoksissa. Tyyli muistuttaa myös hieman Vilmalotta Olivia Schafhauserin varhaisia töitä.
Kyseessä on nuori taiteilija, ja oman näkemykseni mukaan jos omintakeisuutta ja huomion herättämistä on saatu jo tässä vaiheessa uraa aikaiseksi niin herää kysymys mitä on vasta tulossa.
Hinnoista toki riippuen tässä voisi olla ostosten paikka. Kuvan teos oli 1400euroa.

Pauliina Wariksen (s.1982) kahden lapsiaiheisen teoksen tunnelman, ilmeen ja asennon voi vangita vain äiti. Hauskat puulle maalatut "vangitut hetket" omaavat sitä jotain omaa juttuaan vaikka nopeasti vilkaistuna eivät annan mitään, mutta perheellinen henkilö saanee teoksista sen taiteilijan hakeman hetken irti.

Teemu Salonen (s.1976) herätti ihastusta Miami Vice pöydällään. Ehkä aavistuksen käytännöllisyyttä teoksen pintaan olisi voinut tuoda jolloin siinä olisi joku lehti voinutkin pysyä paikoillaan. Kuitenkin todella loistava idea miten tuoda Miamin beach olohuoneeseeni. Varma ice-breaker vieraiden saapuessa. Salosella on muutenkin paljon oivaltavia teoksia joissa on hauska idea.

Jukka Hakaselle (s.1984) on ehdottomasti ostosuositus! Teokset ovat vielä fiksun hintaisia ja aivan omaa luokkaansa! Kuvissa sitä "jujua" ei saa oikein irti mutta todella loistavilla oivalluksilla tehty.
Miehen tausta on katutaiteessa ja graffiteissa. Viimeaikoina tilaustöinä on tehty useita muraaleja. Make Your Mark Gallerian näyttely viimevuonna oli myös onnistunut.
Tässä on hyvä esimerkki millaisiin eri muotoihin katutaide voi jäsentyä tullessaan seinille laillisena. Pitäkää Hakasta silmällä.


Paula Pääkkönen (s.1990) edustaa kokoajan vähenevää lasitaiteilijoiden ryhmää. Kolmen jäätelön sarja oli hauska ja herättänee ihmetystä virtiinissä. Pääkkösen muutkin teokset ovat hauskoja ja perinteisistä lasikipoista poikkeavia taideteoksia joista oma kädenjälki on havaittavissa. Nuori ikä kertoo että Paulalla on vielä paljon annettavaa meille tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti