perjantai 23. lokakuuta 2015

Bukowskis Modern+Contemporary & Design F176

Vihdoin ensimmäinen loppuvuoden laatuhuutokaupoista on täällä mykistävällä tarjonnallaan.
Uskomattoman hienoja valaisimia sekä mukana myös muutamia Paavo Tynellin uniikkeja messingistä valmistettuja kattovalaisimia. Ne ovat design maailman hot-chocolate tällä hetkellä.
Taiteen puolella tarjolla on kutkuttavan mielenkiintoisia teoksia muutamilta taiteilijoilta. Ei välttämättä sieltä kalleimmasta ja kysytyimmästä päästä (vielä!), mutta ehdottomasti vinkkaamisen arvioisia.
Design lasi eikä huonekalu puolet omaa mitään maata mullistavaa. Jokunen uniikki Sarpanevan teos voi yllättää vasarahinnaltaan jos oikeat ostajat joutuvat hippasille.

Mielenkiinnolla katsomme ainakin muutamien Kuutti Lavosen töiden hintanoteeraukset.
On myös hyvä että Bukowskis on tuonut nykytaidetta Moderneihin huutokaupoihin lisääntyvässä määrin. Joitain vuosia takaperin modernit huutokaupat koostuivat jo menneistä taiteilijoista lähes kauttaaltaan. Tämä nykytaiteilijoiden mukaan tuleminen on trendi joka on positiivinen niin huutokauppa-alan ja nykytaiteen kehityksen kannalta. Toki siinä on aina pienoinen riskinsä taiteilijan kannalta, mutta toisaalta valtaosa tarjottavista taiteilijoista ovat jo vakiinnuttaneet paikkaansa sen verran että kestävät muutamat matalammatkin noteeraukset jos sellainen kohdalle sattuu.


Elvi Maarnin "Musiikkihetki" teos on maarnia tyypillisimmillään. Maarni on käsitellyt viulua soittavaa hahmoa kymmenissä/sadoissa töissään mutta on kyllä aiheen kanssa mestari jolloin näiden teosten näkeminen ei jaksa kyllästyttää vaan nr antava aina jotain uutta.
EDIT. Kohteen vasarahinta 6200€ (+ huutokaupan kulut)

Arvid Broms kuuluu tällä hetkellä ehdottomasti aliarvostettuihin taiteilijoihin jonka hinnat eivät voi olla menossa kuin yhteen suuntaan. Lähes täysin unholaan jäänyt aikaansa edellä ollut surrealisti.
Hyvä hankinta pitkällä aikavälillä ja kyseinen teos ehdottomasti sieltä Bromsin tuotannon parhaasta päästä. EDIT. Kohteen vasarahinta 2500€ (+ huutokaupan kulut)

Yksi Nanna Suden kolmesta huutokaupattavasti öljyväristä. Tuliveneet teos on kookkain ja värikkäin nyt tarjolla olevista töistä ja noussee myös kovimpaan vasarahintaan. Suden teoksille on tulevaisuudessakin kysyntää ja teokseen sijoittamalla rahat ovat vähintäänkin hyvässä turvassa.
EDIT. Kohteen vasarahinta 8600€ (+ huutokaupan kulut)

Göran Augustsonin erikoinen ja konkretistinen sommitelma. Poikkeaa virkistävästi itseään toistavasta perinteisestä Augustson linjasta. Hyvä hankinta ehdottomasti. Augustson on kuitenkin ollut merkittävä nimi aiemmin taiteen tällä saralla ja noususuhdanteen alkaessa hänen hintansa hilautuvat taas ylöspäin tälläisten parhaiden ja uniikkien teosten ollesta etunenässä.
EDIT. Hintavaraus ei ylittynyt



Tämän Lars-Gunnar Nordströmin poimin tänne ainoastaan realistisen lähtöhintansa vuoksi. Mielenkiintoisempia teoksia olisi varmasti tutkittavaksi löytynyt mutta 4800euron lähtöhinta keskikokoiselle Nordströmin akryylille on hyvä hinta jos se vain siihen jäisi.
EDIT. Kohteen vasarahinta 3800€ (+ huutokaupan kulut)

Alice Kairan perään olen jo muutamien teosten kohdalla toitottanut. Klovnit (varsinkin valkoiset) ovat aina hyvä aihealue kun Kairasta puhutaan. Oikein sopiva lähtöhinta teoksessa jossa rahat vain eivät yksinkertaisesti voi mennä hukkaan. Hyvä ostos joka voi lyhyelläkin aikavälillä nostaa hintansa moninkertaiseksi. EDIT. Kohteen vasarahinta 890€ (+ huutokaupan kulut)

Viggo Wallensköldin teoksen koko ei ole kuin 20x70cm mutta siinä on jotain omaansa. Rujoista ihmishahmoistaan tunnetulle Wallensköldille Shell huoltoaseman maalaaminen ei ehkä ole sitä ihan ominta aluettaan mutta kyllä se 800eurolla liikkunee. EDIT. Kohteen vasarahinta 1013€ (+ huutokaupan kulut)

Anna Tuori valittiin vuoden nuoreksi kuvataiteilijaksi vuonna 2011. Hänen näyttelyhistoriansa on myös vakuuttava ja kotimaiselta ex-näyttelyiden listalta löytyy myös mm. Gallerie Anhava.
2500euron lähtöhinnalla teos on hyvä pitkän aikavälin sijoitus. Hinta voi olla oikeissa olosuhteissa ja oikeana aikana kymmenkertainen.
Tämä Tuorin teos on allekirjoittaneen taidepoiminta tästä huutokaupasta
EDIT. Kohteen vasarahinta 4200€ (+ huutokaupan kulut)












Paavo Tynellin oikein kaunis ja uniikki valaisin. Maltillinen lähtöhinta takaa huutajien riittävyyden joskin johtunee valaisimen pääasiallisesta materiaalista joka on lasi sekä Idmanin aikakaudesta joka ei arvostukseltaa ole ihan 30 ja 40-lukujen Taito Oy:n tasolla. Todellinen löytö ja hinta nousee varmasti. EDIT. Kohteen vasarahinta 4100€ (+ huutokaupan kulut)

Myös Tynellin todella harvinainen messinkinen Taito Oyn alla tehty kattovalaisin löytyy listoilta. Lisätietona mainitaan vastaavan löytyneen Helsinkiläisestä Ravintola Kestikartanosta. Hinta noussee todella kovaksi, ja on hyvä ostos jopa 10.000euronkin hintaan. Oletettava arvonnousu nopeaa jos ulkomaan design valaisin markkinat jatkavat kasvuaan aiempaan tahtiin.
EDIT. Kohteen vasarahinta 15400€ (+ huutokaupan kulut).  Tähän haluan vain sanoa "I told you so!"

Tapio Wirkkalan Idman Oy:lle tekemän K10-11 jalkalampun lähtöhinta on "teaser" koska jo kättelyssä tiedetään hinnan nousevan tämän kuntoisessa yksilössä johonkin 4000-5000euron tietämille. EDIT. Kohteen vasarahinta 3300€ (+ huutokaupan kulut)

Mukavän värikäs Lisa Johansson-Papen kattovalaisin on nyt edullinen, mutta hinta on menossa hintahississä ylöspäin jatkuvasti. Naurettavalla 400eurolla valaisinta ei voi olla ostamatta.
EDIT. Kohteen vasarahinta 1090€ (+ huutokaupan kulut)




Alvar Aallon 554 mallin Artekille valmistettua sohvaa ei näe kovin usein. Edustaa sitä haluttua 40-luvun suomalaista designiä ulkomailla. Jos sohvalle löytyy paikka kotoa, niin tässä voi kirjaimellisesti istua rahojen päällä kun ne kasvavat korkoa.
EDIT. Kohteen vasarahinta 4430€ (+ huutokaupan kulut)

Birger Kaipiaisen todella erikoinen keramiikkaveistos löytänee kodin Kyösti Kakkosen tai jonkun muun Kaipiais kokoelmasta eikä varmasti päädy siihen kokoelmaan Bukowskin asettamalla 2000euron oletusarvioisella lähtöhinnalla. EDIT. Kohteen vasarahinta 4700€ (+ huutokaupan kulut)

Eero Aarnion VSOP tuolit alkuperäisellä ja hyväkuntoisella ruskealla nahkaverhoilulla hyväkuntoisen kanttarelli pöydän ympärillä on monen design ihmisen unelma. Allekirjoittanut ottaisi pöytäryhmän olohuonetta koristamaan koska vain kun joku ensiksi osoittaa sen olohuoneen jossa on ylimääräsistä tilaa viidelle "vähän" ympärilleen tilaa tarvitsevalle VSOP tuoleille ja pöydälle. Oli miten oli, paremman vuokratuoton neliöille näiden hankinnalla saa kuin vuokralaiselta.
EDIT. Kohteen vasarahinta 6300€ (+ huutokaupan kulut)

Viimeisenä poimintana on vielä yksi valaisin. Valaistustyön aikainen Alvar Aallon pöytävalaisin on sitä Aaltoa joka valaisin puolella tulee uimaan Tynellin ja Papen vanavedessä ulkomaiden design valaisin markkinoilla.
Olen useaan otteeseen jo toitottanut Valaistustyön alla tehtyjen esineiden tulevaa hinnannousua, ja tämä ei tee siihen poikkeusta. Hinta tulee liikkunemaan 4000-5000euron välimaastossa.
EDIT. Kohteen vasarahinta 5200€ (+ huutokaupan kulut)

SUMMA SUMMARUM: Bukowskin Modernin vasarahinnat olivat pääsääntöisesti todella hyviä ja aika harva esine jäi myymättä. Design valaisimissa tehtiin kotimaisia hintaennätyksiä ja niiden kauppa kävi jopa ylikuumana. Bukowskin omien sanojen mukaan he ovat olleet tyytyväisiä huutokaupan nettiin siirtämiseki ja se vasarahintoja katsoessa tyytyväisyyteen näyttää olevan aihetta. Aika näyttää miten Bukowskin sekä Hagelstamin klassiset huutokaupat menevät ensikuussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti