keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Hagelstam A141 Kuukausihuutokaupan poiminnat

Tämänkertainen Hagelstam tuo tarjolle grafiikan ystäville paljon tarjottavaa.
Useita teoksia löytyy monilta huippunimiltä kuten Kuutti Lavonen, Ernst-Mether Borgström, L-G Nordström, Veikko Vienoja, Sam Vanni, Paul Osipow jne.



Osa teoksista on jo viime huutokaupasta tuttuja joten hinta voi löydön tekijälle olla todella edullinen!
Myös aiemmassa huutokaupassa alkanut Eeli Jaatisten teosten realisointi näyttää jatkuvan. Jaatisen työt ovat pitäneet hyvin pintansa ja tulevat olemaan kysyttyjä myös tulevaisuudessa mutta kun useammassa huutokaupassa tulee paljon saman taiteilijan töitä tarjolle voisi nyt olla hankkimisen paikka "kun sopivasti saa". Efekti on sama mikä kävi Aarno Karimon teoksille viimevuonna, kun yhdellä kertaa realisoitiin suurempi määrä niin teosten hankintahinta laski normaalisti oletetusta ja yhden/kahden huutokaupan ajan Karimoa sai ostaa huokeasti.

Huonekaluissa ja valaisimissa on myös tarjonta runsasta ja tasokasta. Lähtöhinnat on laitettu todella huokeiksi ja niistä peilattuna huimia nousuja tullaankin näkemään. Artek ja Aino sekä Alvar Aalto ovat päivän nimiä huonekaluissa ja Taito ja Orno valaisimissa.













Tässä hyviä esimerkkejä hyvätasoisesta grafiikasta ja ylläolevissa kuvissa vain pilkahdus tarjonnasta.
Ernst-Mether Borgströmin työ on tarkoituksella lähtöhinnoiteltu "haluttavaksi". Toteutunut on vähintäänkin tuplat. (23. Mether-Borgström vasarahinta 450euroa + kulut)














21. Aarno Salosmaa on vuonna 2008 kuollut Espoolainen taiteilija jonka teoksia on kokoelmissa laajalti. Ei ikinä ihan kuumimmaksi nimeksi asti noussut mutta hyvä taiteilija ja tämän kokoiseksi ja tasoiseksi työksi hyvä hankinta jos saa lähtöhinnan tuntumaan ostaa.
Vasarahinta 280euroa (+kulut).

158. Antti Favenin ja Emil Cedercreutzin teokset yhdessä huudossa. En poiminut kohdetta sen takia että siinä olisi mitään mieltä sijoituksellisesta näkökulmasta. Teoksessa korostuvat taiteilijoiden ero ja tyylit niin hienosti. Molemmat samalta aikakaudet esittämässä miehen henkilökuvaa.
Cedercreutzilla (yllätys yllätys) naama on kääntynyt sivuprofiiliin koska mies oli maamme parhaimpia siluetti taiteilijoita ja on tottunut kuvaamaan kaiken aina sivuttaisprofiilista. Olisikin ollut mielenkiintoista nähdä millainen hahmotelma olisi saatu aikaiseksi jos kuvakulma olisi ollut sama kuin Antti Favenilla. Favenin maalaamisen taito näkyy tässä lyijykynä työssä. Kevyt luonnos hiuksenhienoilla kosketuksilla tehtynä on saanut jo heti aikaa vakuuttavaa jälkeä.
"Yksittäisotantoja netistä" osiossa onkin esitelty hyvätasoista Favenin työtä joka oli hiljan kaupan Ruotsissa.

203. Martta Helminen (1890-1983) on lähestulkoon täysin unohduksiin jäänyt naistaiteija. Helminen tunnetaan useista alttaritauluista suomen kirkoissa. Hänen teoksiaan on monissa kokoelmissa, ja Helminen opiskeli 1910-luvulla taidetta niin Munchenissa kuin Pariisissakin. Helmisen teoksissa on oma kiva ominaistyylinsä ja hyvä värien käyttö.
Ehkä vielä jonain päivänä rouvan teokset löydetään ja saavat ansaitsemaansa arvostusta, mutta tällä hetkellä ne menevät "laatutaidetta halvalla" kategoriaan. Vasarahinta 160euroa (+kulut).

401. Matti Hauptin teoksia ja nyt tullut normaalia runsaammin myyntiin niin ruotsissa kuin suomessakin. Erään ruotsalaisen lähteen mukaan sukulaiset realisoivat ainakin yhteen sisar-haaraan eksyneitä teoksia. Oli miten oli Matti Haupt ja Gunnar Finne ovat edullisia kuvanveistäjiä tällä hetkellä ja hyviä hankintoja kokoelmiin. Pronssi aina pitkäikäisempänä ja arvokkaampana kuin kipsi.
Vasarahinta 300euroa (+kulut).












15. Eeli Jaatisen teoksia on ilmestynyt lisää myyntiin. Kuten yllä kirjoitan nyt näille on päällä ostosuositus kun tarjonta on runsasta ja hinnat jäävät maltillisiksi.
Hintavaraus ei ylittynyt. Muut Eeli Jaatiset jäivät 150-200euron välimaastoon.

110. Eric Vasströmejä joku on realisoinut todella aktiivisesti viimeisen kahden vuoden aikana paljon pääkaupunkiseudun huutokaupoissa. Vasströmejä on aiemmin liikkunut harvakseltaan ja nyt runsas tarjonta on polkenut hintoja josta ylläoleva kohde on oiva esimerkki. Neljävuotta sitten lähtöhinta olisi ollut 250euroa 80euron sijaan. Vasarahinta 40euroa (+kulut).

147. Tähän huutokauppaan on eksynyt viisi Hugo Backmanssonin teosta. Paras niistä kuvattu yllä joskin kaikki olivat hyviä. Backmansson aina ilmiömäinen vesivärien käyttäjä ja allekirjoittanut onkin vakuuttunein hänen akvarelleistaan (toki poislukien alkuajan mestarilliset öljyvärit).
Vasarahinta 420euroa (+kulut).

141. Todella taitava Väinö Aaltosen öljyväri tuo ajoittain mieleen jopa Pekka Halosen. Parhaita näkemiäni Aaltosen öljyjä. Hyvä hankinta varmasti teoksesta tykkävälle.  
Vasarahinta 500euroa (+kulut).













525. Aino Aallon vanhempia rottinkipunos tuoleja kiusallisen edullisella lähtöhinnalla.
Kysyn vain mikä olisi lähtöhinta Japanilaisessa ja Yhdysvaltalaisessa "Modern Design" teemahuutokaupassa? Epäilen ettei ainakaan 200dollaria.
Vasarahinta 300euroa (+kulut).

562. Tällä kertaa on paljon design valaisimia tarjolla josta tässä nyt poimittu Lisa Johansson-Papen Ornolle suunnittelema nahkapunosvalaisin. 300euroa on hyvä "teaser" hinta. Todellisuus liikkunee lähempänä tuhatta euroa. Vasarahinta 550euroa (+kulut).

607. Tässä Alvar Aallon / Artek kohteessa pätee sama kuin yllä olevassa Aino Aallossa. Mikähän olisi hinta isossa maailmassa? Vasarahinta 150euroa (+kulut).

2001. Björn Weckströmin massiivisen kultainen kaulaketju. Tietysti painoa ei mainita mutta jo raaka-aine hinnoiltaankin tuntuu edulliselta.
Nyt Wecströmin Lapponialle suunnittelemat korut tuntuvat niin ankeilta ja tyypillistä 70-luvun raskasta muotoilua edustavilta, mutta vielä tulee aika kun näitä himoitaan suomen korusuunnittelun kulmakivinä ja silloin on hinnoissa nollat perässä. Tosin tähän tulee menemään aikaa mutta nousevat kyllä. Vasarahinta 1000euroa (+kulut).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti