lauantai 10. maaliskuuta 2018

Taidemaalariliiton Teosvälitys & Ornamon Teosmyynti 2018

Oli taas ehkäpä vuoden mielenkiintoisimman viikon aika. Parituhatta teosta sadoilta taiteilijoilta ja kaikki myynnissä heti mukaan!
On hienoa että Taidemaalariliitto sekä Ornamo (ja Korutaideyhdistys) ovat yhdistäneet voimansa tämän teosten myynnin suhteen, ja jatkavat edelleen samalla linjalla. Yhden katon alla kaikki. Mikään tapahtumista ei olisi yksinään niin vetävä yleisön osalta kun mitä ne ovat yhdessä. Ornamo tuo puolestaan oman vastapainonsa kaikkine veistoksineen, lasiteoksineen ja keramiikoineen Taidemaalariliiton puolelletoista tuhannelle kuvateokselle.

Aiempien vuosien hyvään menestykseen kun lisättiin perjantai-illan Ylen uutisten maininta tapahtumasta tuntui, että nyt rupesi olemaan mittasuhteet oikeat. Ikinä aiemmin ei ole ollut väkeä ihan vaivaksi asti. Tungosta riitti heti ensiminuuteista lähtien. Viralliset instanssit olivat käyneet jo perjantaina ripustusten viimestelyn ohessa tekemässä omat hankintansa joten lauantaina ovien auettua useissa kymmenissä teoksissa oli "myyty" merkintöjä. "MYYTY VALTIO" nimikkeellä oli korvamerkitty Kiasman nappaamat teokset. Myös HUS Taidesäätiö oli tehnyt ostoksensa.
Sitten kun yksityisten ostokset alkoivat lauantai aamuna, niin tauluja rupesi häviämään seinältä ennätystahtia! Varsinkin useat nyt nosteessa olevat taiteilijat naarattii hetimiten ensimmäisen tunnin sisällä pois. Muunmuassa Milla Kuisman teoksia etsiessäni löysin vain tyhjää verkkoaitaa ja isännättömiä ripustuskoukkuja. Vierailtuani Taidelainaamon sivuilla huomasin että Kuisman noin paristakymmenestä teoksesta oli vain kaksi vapaana. Viitisen kappaletta myytynä ja loput "vuokrattuna" eli toisin sanoen vähittäismaksun kautta koteihin jäämässä. Eli kysyntää Kuismalla oli myös Teosvälityksen ulkopuolella. Joku muukin oli näemmä löytänyt hänen taiteensa.

Kivoja teoksia oli läjäpäin mutta edukseen erottuvista jouduin bongaamaan perinteisesti aiempienkin vuosien tapaan vain parhaat.
Listalle päätyivät teokset ja taiteilijat joissa/joilla oli omaperäisyyttä ja ideaa. Joukossa on vanhemman kaartin tuttuja nimiä, nyt jo nimeä niittäneitä nuorempia taiteilijoita, sekä aiemmin minulle entuudestaan tuntemattomia nimiä.
Käykää ihmeessä poimimassa allaolevat työt jos ovat vielä vapaana! Teokset eivät ole paremmuus järjestyksessä.

Taideblogi Helsingin vuoden 2018 TOP 15 poiminnatJesse Avdeikov, The Master of Unsalvagable Things

Sami Pennanen, Konstruktivismi 2
Tuomo Saali, Light Phenomenon
Jussi TwoSeven +10034mm
Tuomas Gustafsson, Apollo
Petri Niemelä, Pitch Black
Ville Räty, Outside
Vilmalotta Olivia Schafhauser, Irtiotto
 Eero Österberg, Idän Uhka
Tero Kuitunen, Micros/Cosmos tarjotin
Kirsi Kivivirta, House of Waters
Heini Riitahuhta, Kevätlintu
Timo Jakola, Kukkakaupan uhkea myyjätär
Tatu Vuorio, is there any one out there?

Yleisenä yhteenvetona voidaan sanoa että varsinkin Ornamon taiteilijoiden teosten ulottuvuus ei välitys oikein kaksiulotteisen kuvan perusteella. Muunmuassa Kirsi Kivivirran valtiolle myyty iso yllä kuvattu keramiikkatyö antoi loistavasti suunnitellun kolmiulotteisen efektin josta kamera ei kiinni saa. Tero Kuitusen tarjottimien ja muiden töiden kanssa sama homma.
Myös yllä viimeisenä kuvattu Tatu Vuorion teos oli vain yksi kolmesta todella hienosta ja mienekiintoisesta työstä. Vuorio on ollut kovassa nosteessa viimevuosina ja nykytaiteen saralla ostosuositus on kova kuten toki kaikilla yllälistatuilla nimillä.
Eihän Taideblogi Helsingin Top 15 listalle kukavain yllä!! Eihän?!

Eero Österbergin "Idän Uhka" työ oli niin omaperäinen, moderni ja klassinen. Niinkin kulunut aihe kun talvimaisema on haastava maalattava nykytaiteilijalle joka kuitenkin haluaa tuoda teoksen esiin ymmärrettävästi. Österbergin työn on lyhykäisyydessään Pekka Halonen Feat. Bruno Maximus.

Jesse Avdeikov on minulle entuudestaan täysin tuntematon nimi mutta työ pysäytti. Dekin (skeitti laudan) pohjaan todella taidokkaasti tehdyn työn lisäksi teoksessa oli sitä oikeaa ulottuvuutta.
Tosin sen huomasi joku muukin kun lauta irroitettiin seinästä juuri kuvaukseni jälkeen ja paikalle jäi ammottamaan tyhjä paikka. Avdeikovista kuullaan vielä!

Sami Pennasen Konstruktivisti oli humoristinen Ernst Mether-Borgströmin jäljitelmä. Idea itsessään oli todella hauska. Pienet työmiehet tekemässä kulma ja kantamassa viivoja. Niistähän sen konstruktiivinen työ muodostuu.

Tuomo Saalin työ ei pääse oikeaan arvoonsa tässä kuvassa. Teoksessa oli hyvää ulottuvuutta ja syvyyttä. Taiteilijan mukaan aiheena on Maisema osana ihmistä. No siltä se näyttää. Hieno työ.

Jussi TwoSevenin kaksi työtä olivat todella kookkaita joskin siksi hieman hankalia ostettavia valtaosaan kotitalouksista. Töiden hinnat olivat 5300 ja 3900euroa eli siltäosin maltillisia kun TwoSeven on hyvin nimeä niittänyt kuluneina vuosina ja teosten arvo on varmojen nousijoiden listalla.

Tuomas Gustafssonin teokset olivat aika .. hmm.. Rankkoja? Synkkiä? Ainakin tummanpuhuvia jos ei muuta. Jotenkin minulle tuli vahvasti mieleen Max Payne elokuva mikäli joku on sen nähnyt.
Syvyyttä töissä oli joskaan se ei kuvasta välity.

Petri Niemelällä on hieman sama kun monella muulla. Töissä on syvyyttä jota et saa kameralla vangittua. Pitch Black työ ei ehkä hetkauta näin koneen näytöltä katsottuna mutta livenä se oli hieno kuten muutkin Niemelän työt. Taiteilija on myös saanut nimeä viimevuosina joten varmasti nousijoiden listalla.

Vilmalotta Olivia Schafhauser on ollut tällä listalla aiemminkin ja mikäli teokset jatkavat olemistaan näin hienoina tulemme hänet täällä tulevaisuudessakin näkemään. Hassuja tilanteita ja realistisia henkilökuvauksia. Ei kirkkaita värejä. Ripaus realismia muttei kuitenkaan. Ehdoton ostosuositus Schaufhausereille.

Timo Jaakolan kaikissa teoksissa oli auto mukana teoksessa. Sitten muistinkin lukeneeni artikkelin missä taiteilija kertoi vaihtaneensa teoksiaan autoihin, ja unelmana oli saada autokokoelmallaan hankittua joskus oikea Ferrari. Nyt sitten ihmiset autokaupoille. Voisi sitä huonommatkin kaupat tehdä kun mitä Timon kanssa tauluihin vaihtaessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti