sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Habitare messut 2015

Habitare ja Design Week sattuivat tänävuonna samalle viikolle joten ihmeteltävää, ja koluttavaa riitti puoleksitoista viikoksi. 
En koe että samalle viikonlopulle osuminen olisi ollenkaan huono asia vaan päinvastoin asiasta kiinnostuneet lähtivät kaikki yhtäaikaa liikkeelle. Jomman kumman tapahtuman voi vielä missata mutta ei molempia!

Ensimmäisenä viikonloppuna (5-6.9) oli Kaapelitehdas tapansa mukaan täynnä Design väkeä ja näytteilleasettajia kun Design Market järjestettiin jo kymmenettä kertaa.
Toiselle viikonlopulle (12-13.9) tuli myös Design weekin keskittymän Jätkänsaaren L3 makasiinin lisäksi Habitare satoine näytteilleasettajineen.
Toki mukana oli myös Art Helsinki ja Antiikki tapahtumat mutta niistä kirjoitukset erikseen.

Habitaressa oli isot osastot useilta näytteilleasettajilta ja teema alueet oli jaettu selkeästi.
Valaisimet, rakentaminen, huonekalut jne... Tosin tänävuonna oli kuitenkin senverran näytteilleasettajia jäänyt pois messuilta että yläkerran valot pidettiin sammutettuna ja kaikki mahtuivat alakerran halleihin.

Päähallissa mielenkiinto kohdistui välittömästi Porvoolaisen
Sessak Oy:n osaston valaisimiin.
Pienen haastattelun ja tutkiskelun perusteella kuulemani ja näkemäni vakuutti.
Tällä hetkellä valaisimet suunnittelee neljä kotimaista suunnittelijaa ja tulossa mukaan on "yksi iso nimi" joka jätettiin vielä paljastamatta.





Muotoilu valaisimissa oli oikein onnistunutta ja tässä onkin rahkeet kasvaa seuraavaksi "Sectoksi". Tosin hinnat olivat huomattavasti maltillisemmat ja johtuen osittain myös siitä että osa valaisimista ja niiden osista tehdään ihmeellisessä kauko-idässä. Osa taas valmistetaan ihan Porvoossa. Tosin 100% kotimaisuusastetta ei edes voi vaatia sikäli kun valaimien hinnat liikkuvat 150-250euron luokassa.

Muotokielessä oli osattu yhdistellä niin vanhaa 40-60 lukujen tyyliä mistä suomalainen valaisin design on tunnettua, mutta kuitenkin uudistettuna ja nykyaikaisena. Joltain osin näinkin valaisimet oodina ensimmäiselle valaisinsuunnittelija sukupolvellemme.
Varmaa vain on että Sessakista tullaan vielä kuulemaan mikäli muotokieli pitää linjansa ja valaisimet saavat nostetta siipiensä alle.


Valaisin puolelta silmiin pisti myös oikealla puolella näkyvä ruotsalaisen Belidin näyttävä ja ajaton Ellipse valaisin.
Valaisimen on suunnitellut ruotsalainen Joakim Fihn.
Sitä on saatavana kuparin, messingin ja kromin värisellä keskirenkaalla.
Jälleenmyyjinä Belidille toimii suomessa lähes kaikki suurimmat designia myyvät liikkeet (mm. Stockmann).
Ellipsen hinta liikkuu 450€ luokassa jälleenmyyjillä.
Belidin muutkin design valaisimet olivat katsastamisen katsastamisen arvioisia.

Saarikorpi Design on tehnyt sopimuksen Kim Simonssonin kanssa. He valmistavat 3D muovitulostin skannerillaan muovisia "Tyttö ja jalokivi" patsaita jotka Simonsson sitten signeeraa messujen jälkeen ja ostajalle toimitetaan postitse kotiin signeerattu muovipatsas. Hintaa figuurilla oli 320euroa joten ihan ilmaista hupia ei muovisen tytön hankkiminen ole.
Raaka-aine materiaalien eikä käsityön perusteella tästä figuurissa makseta vaan lähinnä hahmosta, brändistä ja signeerauksesta.
Miten muovityttöjen hinnat sitten kehittyvät jälkimarkkinoilla vuosien päästä jää nähtäväksi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti