perjantai 6. toukokuuta 2016

Helanderin toukokuun löydöt

Tämänkertainen Helanderin huutokauppa mainostaa itseään Koru & Vintage painotteisena.
Tarjolla onkin paljon kohteita aiheen tiimoilta joskaan niitä en lähtenyt tänne poimimaan laajemmalti.

Silmiinpistävän laajasti on huudettavana Espoolaisen Irene Boreas-Pitkäsen teoksia. Öljyväriteoksia on 8kpl sekä taidelaista koostuva 7 esineen kohde.
Myös Ruotsalaisen Kalle Hedbergin öljyväriteoksia on seitsemän kappaletta. Niitä en poiminut nyt yhtään mutta tilaisuuden tullen ostoja kannattanee Hedbergin töistä tehdä jos sopivasti saa. Hedberg on kuollut jo 1959 ja tarjolla olevat teokset edustavat hänen loppuajan modernistisimpia töitä. Taiteilijan öljyväriteosten hinnat liikkuvat siellä 400-3000euron välimaastossa.
Myös patsaiden tarjonta oli keskivertoa runsaampaa ja parempaa joka näkynee myös alla olevista poiminnoista.

1601. Eero von Boehmin töitä on ollut useampia jo useammassa huutokaupasa. Tämän teoksen poimin sen mukavan historian takia. Helanderin lisätietojen mukaan kyseistä teosta on käytetty Unicefin postikortissa. Värit ja asettelu ovat oikein hyvät ja teoksesta tulee mieleen Yngve Bäck kivoimmissa töissään.

1605. Kimmo Kaivanto on nyt jo hyvä nimi ja nousee pommin varmasti tulevaisuudessakin. Pienessä triptyykissä on sitä jotain. Jos hinta jää joihinkin satoihin niin hyvä hankinta.

1611. Kristian Krokfors on nyt edullista hankittavaa. Kaikki taiteilijan vähänkin ideaa sisältävät öljyvärit kannattanee haalia varastoon tulevaisuutta silmälläpitäen. Se ihan harmain perus-huttu saa kuitenkin jäädä.

1619. Tarjolla on muutamakin Eino Ruutsalon teos, mutta tämä guassi kaikessa yksikertaisuudessaanväreiltään ja asettelultaan edustaa niin tyypillistä 70 luvun abstraktismia etten vain voinut jättää väliin. Ruutsalo on tulevaisuuden nimiä kun tätä alalajia tarkastellaan. Ei ole vielä kaikessa arvostuksessaan kuten ei ole kukaan modernisteistamme, kubististeistamme eikä abstraktisteistamme.

212. Jarkko Peltosen pelle töitä on ollut nyt tarjolla kolmessa peräkkäisessä huutokaupassa, mutta patsaita ei vielä yhdessäkään. Poimittu pronssityö on todella hauska ja jatkaa hienosti aiempaa Peltosen noudattelemaa teemaa.

297. Birger Kaipiaisen poikkeuksellinen reliefi. Poikkeuksellinen ei tee siitä huonoa. Vain erilaisen ja ehkä hieman oudon. Jos hinta jää "maltilliseksi" suosittelen ehdotonta ostoa. Maltillinen on tässä tapauksessa hieman toista tuhatta.

298. Toini Muonan pohjanoteeraukset näyttävät olevan nyt takanapäin. Nousua on tullut jo pari vuotta putkeen ja muutama ennätyskin tehty. Tämä edustaa Muonaa tyypillisimmillään. Oksan asettelu on hyvä ja musta-valko kontrasti kiva. Vielä tämän voi jollain hassuilla sadoilla saada mutta ei enää kauaa.

494. Yrjö Liipola on ehdoton suosikkini viime vuosituhannen ensimmäisen puoliskon maalareista.
Liipola on todella taitavasti sekottanut klassista ja sen aikaista kuvanveistoa.
Monet muut kuvanveistäjämestarimme (Emil Wikström, Alpo Sailo, Jussi Mäntynen Emil Cedercreutz jne..) ovat edustaneet tyylillisesti niin puhtaasti omaa aikaansa, ja aihepiirit ovat olleet karelianismin ja suomalaisuuden sävyttämiä. Liipolalla on myös sitä fiilistä töissään mutta silti niissä on ripaus klassista kuvanveistoa (Gunnar Finnellä on ajoittain samaa) jonka hän on varmasti saanut Unkarin ajoiltaan. Uskon vahvasti että Liipolaa tullaan myöhemmin vielä arvostamaan hieman enemmän kuin mitä nyt arvostetaan joskaan mitään älyttömiä hinnanousuja on turha odottaa.

5. En tiedä mikä 400 vuotta vanhassa lähes kilon painavassa hopeavadissa kiehtoo mutta se jokin siinä on. Olisihan se polleaa pitää keittiön tasolla banaani ja mandariinit tässä.

10. Timo Sarpanevan uniikki taidelasi. Yläreunoissa säröjä mutta ne voi hiotuttaa pois joskaa se ei ilmaista ole mutta ei sen välttämättä tarvitsekaan olla tämän teoksen kohdalla.

1467. Oiva Toikan Pinja lasipuu on Nuutajärven aikaan tehty. Isompi ja kattavampi pinja signeerattuna olisi toista tuhatta mutta tämä jäänee sinne 500-700euron välimaastoon jos en ihan metsikköön arviotani heitä. Kiva harvemmin tarjolla oleva Toikka jonka arvo EI laske vaan nousee.

1161. Japanilaisen arvostetun lelutehtaan Bandain hyväkuntoinen ja aikalailla ruosteeton BMW moottoripyörä. Japanilaiset peltiautot vastoin kaikkia luuloja ovat kalliimpia kuin amerikkalaiset autot. Yleensä peltiautoissa on kuvattuna tuttuja jenkki merkkejä. Nyt BMW moottoripyörä aihealueena yhdistettynä hyvään kunton ja japanilaiseen arvostettuun leluvalmistajaan nostanee pyörän hintaa. Oikea markkinahinta tälle olisi jotain 300€ + riippuen ajasta ja paikasta.

62. Ensimmäisessä valaisin poiminnassa on kaikki mitä sijoitusmielessä valaisinta ostava etsii (poislukien pieni nahkanirhauma varressa).
Aikakausi on oikea, Nahkaa ja messinkiä. Valmistaja Orno takaa hinnan säilymisen ja suunnittelijana Lisa Johansson-Pape ei ole vielä siellä mihin hän on menossa.
Varma hinnan nousu 10v aikajänteellä kaikilla maailman markkinoilla.

100. Oli pöytä ruotsalaisen kreivi Cronstedtin tai ei niin se antaa välähdyksen meille kuolevaisille siitä millaisissa fasiliteeteissä tuon aikainen yläluokka on asunut.
Pöytä on niin pramea, komea ja tavallaan korni peilattuna nykysisustukseen, että oikealla maulla ja silmällä varustettu sisustaja osaa sekoittaa tämän täydellisesti modernin täysin valkoiseksi maalatun kulmikkaan katalogi kodin eteiseen täydelliseksi vastakohdaksi seuraavassa Avotakassa esiteltävälle muulle harmoniselle ja hillitylle sisustukselle.

595. Annikki Hovisaaren reliefit nousevat ajan kanssa muiden Brykien, Kaipiaisten ja H-L Aholoiden vanavedessä.

1272. Osta pois. Käy taas hinnan kanssa kuin vastaavan valaisimen kohdalla pari huutokauppaa takaperin. (nyt voi aloittaa scrollaamisen blogia alaspäin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti