Bukowskin tarjonta ei petä tälläkään kertaa ja jouduin miettimään monen teoksen kohdalla poimiako vai eikö.
Tarjolla on yllättävän monta jo viime klassisessa nähtyä teosta. Liekö sitten huutaja liuennut huutojen alta sillä esimerkiksi viimekerralla poimimani Louis Sparren Rantamänty päättyi 4050euroon 2000euron lähtöhinnasta mutta on kuitenkin taas huudettavana tässä huutokaupassa.
No ehkä näiden kohdalla toinen kerta toden sanoo.
Monia viittä vaille poiminnan arvoisia oli muutamat Fabergen hyväkuntoiset hopeaesineet jotka olivat listattu ihan maltillisilla lähtöhinnoilla. Wäinö Aaltosen naishahmo on myös hyvä nousija nyt poimittujen ulkopuolelta.
Mietin hetken onko korrektia poimia yhdeltä taiteilijalta useampia töitä varsinkin kun tämänkertaiset poiminnat ovat supistettu 12 kohteeseen. Kuitenkin tulin lopputulokseen miksei vähintään kaksi näistä huipputasoisista Santeri Salokivistä voisi olla poimittuna. Olisin halunnut ottaa mukaan vielä raikasvärisen "Salonkorjuu" työn mutta much is too much.
Ensimmäiseksi poimittu "Liehuva Kesämekko" on ehdottomasti parhaita Salokiviä miesmuistiin. Teos on niin mykistävän hyvä että sille kalpenee monet enemmänkin naishahmoja kuvanneet mestarimme. Teoksen syvyys ja moniulotteisuus jättää miettimään kuvattua tilannetta. Sydänsuruja, kaipuuta, rakkautta tai kenties kuvattuna on tylsyys 1900-luvun alun ylhäisön kesänvietton tarkoitetulla saaristolaishuvilalla jossain pääkaupunkiseudun saaristossa?
Myös "Tyttö Puistossa" teos on hyvä, siis Todella hyvä. Työ on loistava aikalaiskuvas Pariisin esikaupunkialueen St.Cloudin puistosta (jossa todennäköisesti näyttää tänäkin päivänä aika samalta). Suomalaiset tuon ajan Ranskassa maalanneet olivat todella tukevasti impressionismin kourissa ja tämä teos ei eroa siitä yhtään. Salokivea parhaimillaan ja maltillisella lähtöhinnalla varustettuna.
Seuraaavan Antti Favenin työn kohdalla moni tarkemmin blogia seurannyt jo myhäileekin. Teos löytyy nimittäin "yksittäisotantoja netistä" välilehden alta.
Tätä (hyvätasoista kylläkin) työtä on yritetty myydä länsinaapurissamme Gomer & Anderssonin toimesta viimevuoden lopulla noin vajaa kymmenisen kertaa online huutokaupassa.
Lisää teoksesta sieltä.
Ferdinand von Wrightin vesiväriteos on maltillinen lähtöhinnaltaan. Wrightin veljesten lintukuvaelmat ovat aina IN. Niin 1950-luvulla, 2010-luvulla kuin 2040-luvulla. Jos hinta ei karkaa liikaa niin hyvä hankinta.
Tove Janssonin muumi teokset ovat olleet hurjassa hintahississä viimevuosina vaikka yleinen suhdanne on ollut hieman päinvastainen. Tässä teoksessa kun löytyy vielä taustatieto esitetystä kirjasta sekä teoksen monipuolisuus niin kuvituksen kun värienkin osalta on loistava niin pelkään että 5000euron lähtöhinta ei riitä alkuunkaan. Eikä haittaa. Ei se silti huono ostos ole vaikka hurjalta tuntuukin.
Albert Edelfeltin Madame Cohen oli jo viimevuoden klassisessa samalla 150.000€ lähtöhinnalla tuloksetta. Katsotaan josko teos löytäisi nyt uuden kodin. Kolmatta kertaa sitä ei valitettavasti voi lähiaikoina yrittää julkisesti kaupata.
Toinen Edelfeltin Moskovassa maalattu vesiväri ensialkuun kuullostaa kovahkolta lähtöhintaisesti. 20.000€, ei merkkiteos. 32x47cm koko sekä vesiväri. Toisaalta teoksella on vakuuttava näyttelyhistoria jo 1800 luvun lopulta lähtien sekä se on täynnä ihastuttavia tutkimaan kutsuvia deltaljita. Eiköhän lähtöhinta ole aika kohdillaan, joskin voi se myös karata siitä näinä aikoina.
Juho Kyyhkynen Edelfeltien ja Janssonien seurassa? Epätodennäköistä mutta totta!
Kyyhkysen tyyli ei ikinä päässyt kehittymään ennenaikaisen kuoleman johdosta sinne mihin se oli matkalla. Usein luonto tai eläin aiheisissa teoksissa näkee hieman viimeistelemättömyyttä ja virheitä eläintein tai ruumiinosien mittasuhteiden tai asentojen kanssa.
Tämä teos kuitenkin päätyi poimittavaksi koska mielestäni kyseessä on ehdottomasti Kyyhkysen parhaimmistoa. En valitettavasti ollut näkemässä Tornion taidemuseossa vuosia sitten kun Kyyhkysen näyttely pidettiin ja tuota varten kartoitettiin kissojen ja koirien kanssa vajaa parisataa taiteilijan teosta mutta uskoisin että teos olisi ollut ominaisuuksissaa myös siellä.
4000euron lähtöhinta on maltillinen ja teos on hyvä. Beckerin edustamaa saksalaista koulukuntaa parhaimmillaan. Varmasti vastinetta rahalle ja hyvä sijoituskohde jos jostain syystä ei sattuisikaan nousemaan lähtöhintaansa vaan saisi huudettua jopa sen alle.
Eero Järnefeltin luonnoksenomainen teos ei ole poimittuna sen odotettavan hintanousun johdosta.
Kyseistä teosta on kaupattu muutama vuosi takaperin yksityisillä taidemarkkinoilla 2000eurolla tuloksetta. Hyvän arvonnousun se näyttää kuitenkin kokeneen muutaman vuoden aikana.
Andreas Alarieston markkinoille viimeisen 5 vuoden aikana tarjolle tulleet teokset ovat järjestään nostanee muutaman tuhannen lähtöhintansa 2-4 kertaisiksi.
Jos pienemmistä ja yksinkertaisemmista töistä on maksettu 3000-5000euroa on vaikea kuvitella että 4000euron lähtöhinta tämän kokoiseen ja sisältöiseen työhän riittäisi. Eiköhän se sinne johonkin 6000-7000euron tietämiin kipua.
Helene Schjerbeckin "Silkkikengät" litografiat ovat olleet aiemmin ruotsin ja suomen huutokaupoissa 5000euron lähtöhinnoilla ja yksi 2013 vuoden poikkeusta lukuunottamatta hinnaksi on aina tullut 7000euroa. 2013 muistan työn hinnan nousseen yli 11.000euroon. Siinä rupeaa jo litografialla olemaan hintaa. Kyllä tämäkin asetetusta lähtöhinnasta muutaman tuhannen nousee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti