lauantai 12. maaliskuuta 2016

Taidemaalariliiton Teosvälityksessä katsaus nykytaiteen tilaan

Jokavuotisessa Taidemaalariliiton teosvälityksessä Kaapelitehtaalla 12.3 - 20.3 saa aina hyvän katsauksen nykytaiteen tilaan sekä suuntaan.
Liiton 600 jäsenen esille tuodut 1900 taideteosta tarjoavat jokaiselle jotakin.
Löytyy kaikkea maalaustaiteesta lasiin ja koruista keramiikkaan.
Teoksen voi ostaa, ja sen saa matkaan heti tai sitten sen voi noutaa näyttelyn päätyttyä. Maksutapoina on joustavasti myös osamaksu. Hintahaarukka pyörii edullisimmillaan 100eurossa ja kalleimmillaan siellä vajaan 10.000euron haminoissa. Tällä isolla rahalla sai jo paikkansa suomen taiteilijoiden "grand old" kategoriassa vakiinnuttaneiden taiteilijoiden töitä (mm. Rafael Wardi).

Tietyt teokset ja tyylit puskivat esille harmaasta massasta. Vielä tuntemattomaan nykytaiteilijaan sijoittaminen on taidealalla riskeintä mitä tiedetään, mutta tätä osa-aluetta harrastaessa pitää mennä puhtaasti intuition varassa. Sanomattakin selvää että huippunimeksi noustakseen taiteilijalta edellytetään omaperäisyyttä, tunnistettavuutta ja taitoa.
Toki tämän lisäksi olisi ikävä sijoittaa rahojaan johonkin mikä ei itseään puhuttele joten oma maku-aspekti tulee mukaan viimeisenä ja tärkeimpänä tekijänä.

Tarjolla oleva keramiikkiataide oli suhteessa edullista valmistuskustannuksiin ja vaivannäköön nähden. Keramiikka ja lasi puolella muutama taiteilija nousikin ylitse muiden.

Tässä 11 omaa poimintaa näyttelystä. Näissä teoksissa koin olevan "sitä jotain".

 Ville Heimala - Puutarhassa (2014)  Hp. 3846€   Käsintehty mosaiikki ja korkokuvat.


Mari Keto - Näkymättömissä (2016)  Hp. 7000€

Johannes Rantasalo - Stenu (2016)  Hp. 2982€

Iiro A Ahokas - Emperor (2015)  Hp. 6300€  
Valettu, hiottu, kiillotettu ja osittain lasitettu posliini. Käsinmaalattu ja poltettu karaattikultaemali

Kari Kuisma - Kannattaja (2015)  Hp. 1000€  Leikattu lasi, liimaus.

Johanna Rytkölä - Pehmoiset Vedet II (2013)  Hp. 1393€ 


Anna Aho - Riippakivi  Hp. 1000€

Riikka Ahlfors - Fold-Ed  Hp. 4000€

Anna Broms - Silk  Hp. 2080€

Paula Ollikainen - Hakapellonkatu  Hp. 1700€

Kaarlo Strauffer - Sunlight bathed the golden glow  Hp. 2900€

Muista mieleen jääneistä taiteilijoista joiden teokset eivät nyt kuva ilotulitukseen mahtuneet, mutta varmasti kuullaan myös vastaisuudessa mainittakoot: Jaakke Haapanen, Tatu Vuorio, Mikko Hallikainen, Vesa Hjort, Markku Laamanen, Pilvari Piirtola, Seija Sainio, Minna Sjöholm, Anu Kauhaniemi sekä Elina Kujansuu.

Kokonaisuutena koin taas Teosvälityksen olevan tapahtuma kohdillaan. Siellä pääsevät esille myös ne taiteilijat jotka eivät ole vielä saaneet sopimuksia hyvien ja arvostettujen gallerioiden kanssa ja vielä nousuaan odottavat taiteilijat.
Sieltä voi toki tehdä löytöjä (sijoituksia), mutta se vaatii jo syvää perehtyneisyyttä joten monet hankinnat tehdäänkin puhtaasti esteettisyys pohjalta.
Taiteen yliannostus oli tarpeen, ja sitä sulatellaan pari viikkoa ennenkuin mennään Bukowskin nykytaiteen Contemporary huutokaupan näyttöön katsomaan niitä nimiä joita joskus on saanut Teosvälityksestä 400eurolla ja joiden hinnassa on nykyään nolla perässä.

Erityismaininta pitää antaa Arttu Sailolle jonka työt olivat rujoja tekniikaltaan, mutta tavallaan ilmaisun tarve oli ajanut viimeistelyn ohi. Kolme esillä ollutta teosta eivät tekniikallisesti tai taiteellisesti olleet niinkään haastavia, mutta puhuttelevia kyllä. Kuvissa oli ilmiselvästi kuvattu jalkapallo "huligaaneja" tai faneja, miksi kukakin heidät katsoo.
Teosten nimet olivat "Liian vanha tappelemaan", "Katsomon lesoin jäbä" ja "Mä teidät vielä saavutan". Kuvien nimet ja ilmaisu olivat sillä tasolla että uskon itse taiteilijan löytyvän HJK:n (kaulahuivin väreistä päätellen) fanikatsomosta Finnair stadionilta kotimatsien aikaan.
Jossain määrin voitaneen luokitella hieman samaan katurealismi kategoriaan graffittitaiteilijoiden kanssa vaikka genre eri onkin. Ilmaisu kumpuaa itse nähdystä ja koetusta usein korkea kultturellisille piireille vieraista aiheista.























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti