Nyt ensimmäistä kertaa Bukowskis järjestää suomessakin Contemporary huutokaupan omana erillisenä huutokauppanaan. Huhtikuussa on sitten tiedossa Modern + Design ja sen jälkeen toukokuussa klassinen.
Tämä on ratkaisu joka on ollut ilmassa jo jonkin aikaa. Design nimikkeen alla olevat kohteet ovat laajentuneet viimeisen 10-15 vuoden aikana paljon, ja käsittää nyt myös 80 ja 90-luvun kohteita ja kalusteita jotka aiemmin eivät olleet huutokauppa ikäisiä.
Modernin taidepuolen kohteita pystyttiin venyttämään myös tiettyyn pisteeseen asti vuosien kuluessa, mutta nyt ihan kelvollisiakin kohteita olisi pitänyt ruveta karsimaan pois kun Modern nimikkeen alla kaupattava kuvataide alkoi 50-luvusta ja käsitti kaiken nykytaiteeseen asti. Tilat eivät riitä ja huutokauppojen aika venyy liian pitkäksi.
Juuri ennakkonäytössä vierailleena ratkaisu tuntuu onnistuneelta ja vasta tänään havahduin itse siihen että nykytaide suorastaan ansaitsi oman huutokauppansa.
Aiemmin se meni "siinä samassa" muiden kanssa. Risto Suomet ja Elina Brotherukset vierekkäin Nubbenin ja Vannin kanssa.
Hyvä ratkaisu niin ostajien, huutokaupan kuin myyjienkin kannalta. Taideblogi Helsingin tuomio: WIN - WIN.
Moni kohde oli netissä hyvä mutta paikanpäällä osottautui pettymykseksi, tai mittasuhteiden havainnolistaminen petti pahasti vaikka koko olikin netissä esillä. Esimerkiksi isot Paul Osipow ja Matti Kujansalo olivat tällaisia. Pienempään asuntoon kävisivät vaikka koko seinän tapetista.
Kaj Stenvallin Yhden suhde kahteen oli työnä kiva mutta 15.000euron lähtöhinta hieman hirvittää. Voi olla että täyttyykin tai jopa nousee mutta mitään kummoisia nousuja en ihan lähitulevaisuudessa tälle työlle näe jos todellinen hinta kulujen jälkeen jää lähemmäs 20.000euroa.
Toiset noteeraamisen arvoiset teokset ovat yhdysvaltalaisen Jock Sturgesin alastoman teinitytöt kuvat. Sturges on kuvillaan herättänyt paljon keskustelua varsinkin kotimaassaan ja on ristiriitainen persoona. Hänen töistään tykkää ken tykkää, mutta kyllä päällimmäinen ajatus on jonkinnäköinen taiteilijan seksuaalinen fiksaatio teini-ikäisiin. Vaikka kuinka yritän taiteellisesta perspektiivistä tutkia nyt kahta tarjolla olevaa työtä näen vain nuoren teinitytön jonka ei pitäisi olla alastomana valokuvassa. Oli alastomuus kuinka luonnollinen asia hyvänsä. En todellakaan koe edustavani vanhan koulukunnan konservatiivista ajattelua, mutta teoksia katsoessani jotenkin ajatukseni ajautuvat jatkuvasti inhoon kuvaajaa kohtaan. Kohde ei ole mitenkään "klassisessa" tai taiteellisessa asennossa vaan seisoo vain kuvaajaa kohden. Valo ei taitu wow elämyksen oloisesti eikä kuvauspaikkakaaan ole erikoinen tai haastava. Ehkä minä en sitten ole vain sillä kuuluisalla "nextillä levelillä" taiteen tulkintani kanssa.
Tässä kuitenkin huutokaupan poiminnat ja vinkit:
Markus Henttosen Wall #5 oli vaikuttava. Berliinissä työskentelevä Henttonen tekee nyt ensi tuloaan huutokauppoihin ja lähtöhinta on ehkäpä aavistuksen yläkanttiin nykyhintatasoon nähden mutta voi silti lähteä nousemaankin. Pidemmällä aikajänteellä Henttonen varmasti pitää hintansa.
Pauno Pohjolainen on ARS Fennica ja Pro Finlandia voittaja ja muutenkin tunnustettu taiteilija. Tämä teos ei anna valokuvassa katsojalle mitään. Möykku missä on väriä. Paikanpäällä työ yllättää ja materiaalien sekoittanen on enemmän kuin onnistunut ratkaisu. Puuta ja metallia sulassa sopusoinnussa värien saattelemana. Näyttävä ja kookas teos.
Taidelasi puolella tarjontaa oli mutta harva teos kuitenkaan säväytti. Tämä Markku Salon taidelasi oli kuitenkin yksi niistä kiinnostavista. Hiekkapuhalletut kuviot ja reunus antavat teokselle mukavan säväyksen ja haastavat tutkimaan pidemmäksikin aikaa.
Kim Simonssonin sylkevä tyttö on lähtöhinnaltaan 1200euroa. Kun Simonssonin kanssa n. viisi vuotta sitten kyseisestä sylkevästä tytöstä juttelin oli myyntihinta samat 1200euroa. Nousuja ei vielä siis ole tullut jos lähtöhintaan on uskominen mutta pienempää Simonssonia on kuitenkin harvoin tarjolla joten uskon hinnan ainakin tuplaantuvan pyydetystä. Jos jää 1200euroon huuda heti pois.
Ainoa riski arvonkehityksen kannalta on että Simonsson jäisi "jumiin" tyttö aiheisiin. Nyt nimittäin rupeaisi olemaan pikkuhiljaa aika keksiä uutta ja jättää tietty aikakausi taakseen.
Hannu Palosuo on taiteilijana allekirjoittaneelle tuntematon, mutta tämä teos puhutteli joskin sen asettelu Bukowskilla ei ollut parhaasta päästä. Kahden taulun kokonaisuus oli esillepantu eri seinille ja väärässä järjestyksessä. Ensin tuli kaaos ja sen jälkeen järjestys.
Idea on enemmän kuin hyvä ja kaksoismerkityksiä taiteenkuluttaja löytää teoksesta helposti. Poliisikuulustelut, Epäjärjestys jne. Oikein kiva teos mutta hinnankehitystä en tohdi arvioida.
Ps. Lupaan tehdä läksyni Palosuon kanssa ja perehtyä taiteilijaan tarkemmin.
Risto Suomen yön helmi ei säväyttänyt valokuvissa yhtään mutta paikanpäällä teos vakuutti. Kokoa hieman oli mutta värimaailma ja työn syvyys ei ilmene kuvista edes heikosti! Todella hyvä työ ja hinnallisesti tulee kestämään aikaa ja nousemaankin jopa!
Taiteilija oli myös itse paikalla tilaisuudessa.
Viggo Wallensköldin Hetki niminen teos oli kuvattu Bukowskin omassa teosesittelyssä hyvin.
"Wallensköld maalaa tarinoita, joissa hän operoi turvan ja
turvattomuuden, tai yksinäisyyden ja lohdun jännitteellä. Hän kuvaa
hahmojaan sympatialla ja inhimillisyydellä, mutta luoden tilaan ja
tilanteeseen jotakin pysähtynyttä, jotakin vaiettua, ja intiimiä -Bukowskis".
Esittely osuu kuin nappi silmään. Yksinäisyys, rujous, sympatia ja inhimillisyys ovat oikeita termejä kuvaamaan tunteita kun teosta katsoo ja tulkitsee. Hyvä työ ja hyvä taiteilija. Hinta nousee for sure!
Tommi Toijan töitä on nyt putkahdellut markkinoille viimeisen vuoden aikana. Hänellä on kaikki edellytykset nousta nykyisestäkin positiostaan jälkimarkkinoilla. Omaperäisyys ja muistettavuus nousevat esiin. Koulutustausta on hyvä ja hän on ollut esillä muutamissa hyvissä Gallerioissa. Kunnon ulkomaiset näyttelyt vielä uupuvat, mutta kyllä nekin vielä sieltä tulevat. Ostosuositus hänen töilleen.
Susanne Gottbergin Odotettu teos oli vaikuttava paikanpäällä. Nettiselailussa en siihen edes kiinnittänyt huomiota, mutta paikanpäällä se nousi lähestulkoon parhaaksi teokseksi mitä hinta-laatu suhteeseen tulee. Sama teos kahteen kertaan kuvattuna. Syvyys mitä näin tummanpuhuvaan työhön on saatu aikaiseksi on mykistävä. Ehkäpä yllyn vielä itsekin huutamaan!
Gottbergiä koskevat samat säännöt kun Tommi Toijaa edellä. Koulutus, näyttelyhistoria, töitä kokoelmissa jne.. Ainoa puuttuva lenkki on merkittävät myönnetyt palkinnot tässä kokonaisvaltaisessa taiteilijan arvonennustuksen syväluotauksessani mutta silti omia rahojani lähtisin panostamaan tähän teokseen.
Matti Kujansalon sommitelma on pienikokoinen, mutta se todennäköisesti onkin tämän työn suola. Näin pieniä (40x40) modernejä töitä liikkuu harvoin, ja ne ovat haluttuja koska mahtuvat seinälle kuin seinälle. Modernien töiden dilemma on usein niiden koko. Pienet värikkäät kuutiot tässä teoksessa eivät ole maalattuja vaan liimattuja. Tähän on mennyt aikaa ja paljon! Kujansalo on jo nimensää vakiinnuttanut Osipowien ja Blomstedtien rinnalla. Hinta ei ainakaan alaspäin ole matkalla.
Alvar Gullichsenin työ on paikanpäällä vielä kivempi kuin kuvissa. Värit ja yksityiskohdat ovat hienoja. Suuri koko tosi hieman rajoittaa ostajia mutta 3000euron lähtöhinta on todella maltillinen. Gullichsen on jo jättänyt merkkinsä suomalaiseen taiteeseen eikä se sieltä pois lähde. Osta jos hinta on lähtöhinnan tasolla tosin pelkään sen kyllä nousevat siitä. Ehkäpä tuplat?
Leena Nion öljyväri ei herättänyt mitään tunteita nettiä selatessa mutta paikanpäällä se oli Gottbergin työn kanssa parhaita hinta-laatu suhteeltaan. Ehkäpä sälekaihtimiksi tarkoitetut edessä olevat vedot ovat todella onnistuneet ja antavat onnistuneen syvyysvaikutelman työhön. Stalkki ikkunan takana kurkkimassa sisälle.. vaan mitä sieltä näkyy. Nio nousee vielä vaikkei ehkä ihan raketin lailla. Trust me.
Taideblogi Helsinki käsittelee mm. huutokauppoja ja niiden tarjontaa, meneillään olevia taidenäyttelyitä sekä taide, design ja antiikki tapahtumia sekä kaikkea mielenkiintoista mikä sivuaa niitä. Blogistin kiinnostuksen kohde on alunperin ollut vanhemmassa 1800 ja 1900 luvun taiteessa, mutta ajan kuluessa mukaan hiipi moderni sekä nykytaide joiden painotus poiminnoissa on kasvanut jatkuvasti. Käsittelyssä on myös hinnat sekä taiteilijoiden nousu ja laskusuhdanteet.
tiistai 15. maaliskuuta 2016
Bukowskis Contemporary F178, Nykytaiteen huutokauppa
Tunnisteet:
Alvar Gullichsen,
Hannu Palosuo,
Kim Simonsson,
Leena Nio,
Markku Salo,
Markus Henttonen,
Matti Kujasalo,
Pauno Pohjolainen,
Risto Suomi,
Susanne Gottberg,
Tommi Toija,
Viggo Wallensköld
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti