sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Nykytaidetta Bukowskilla, Contemporary Helsinki 2019

Hauska peilata nykytaiteen hintoja jälkimarkkinoilla eli hintoja huutokauppamaailmassa samalla kun Kaapelitehtaalla on menossa Taidemaalariliiton teosvälitys, ja Ornamon teosmyynti.
Bukowskilla nyt tarjolla olevista taiteilijoista valtaosan töitä on aiempina vuosina ollut teosvälityksessä kaupan.
Näin se taidekenttä kokoajan muuttuu. Vasta viimevuosina Contemporaryt eli nykytaidehuutokaupat ovat tulleet kuvioihin.
Aiemmin nykytaide oli Modernin huutokauppateeman alla joka sitten tarkoittikin kuvataiteessa kaiken 50-luvusta eteenpäin. Hyvä että tilanne on muuttunut.

Poimin neljä mielenkiintoista kohdetta joiden vasarahintaa kannattaa seurata.


Jani Leinosen työt ovat jo kovaa valuuttaa, ja tulevat vielä nousemaan lisää kunhan herran taiteilut löydetään ulkomailla entistä laajemmin.
Tässäkin Leinoselle tyypillisesti kriitin saa niskaansa multikansallinen Nestle joka ei olekkaan Colt asevalmistajan kanssa assosiation vaan assasination. Siellähän ne sokerimurot, pohjavedet ja asekauppa loppupeleissä ovat saman pöydän ääressä päätettäviä asioita vaikka se perus kuluttajalle kaukaiselta ja foliohattu asialta tuntuisikin.
Jos budjetti ei taivu lähemmäs 10.000euroa niin samasta teoksesta on huudettavan myös serigrafia.

Jani Hännisen katutaide on myös nousu suhdanteessa.
Tämä mielenkiintoinen veistos on kuvataideakatemian lopputyö, ja siltäosin aika merkittävä teos Hännisen uran kannalta. Police Bastard veistoksen/sätkynuken kaikkine fuck police bommauksineen on näyttävä työ. FPS.än heitto vasemmassa kädessä on kiva yksityiskohta.

Huom! Hännisellä alkoi juuri näyttely Suvilahdessa Urbaanin taiteen merkittävimmässä galleriassa MYM.issä eli Make Your Markissa, ja se jatkuu 30.3.2019 asti. Kannattaa käydä tutustumassa.

Pasi Tammi on ollut viimevuodet hieman näkymättömämmässä roolissa, tai sitten olen vain ollut väärässä paikassa väärään aikaan kun en muista nähneeni mitään artikkeleita, näyttelymainoksia tai edes teoksia huutokaupoissa. Tammella on silti ollut hyvä boogie päällä töiden kanssa.
Monissa töissä Tammea voisi heiman verrata Sampsa Sarparantaan joka on toinen tähän poimittu teos. Heidän tyylinsä tiettyjen töiden osalta on aika samankaltainen, kuten näissäkin teoksissa.
Molemmat ovat vakiinnuttaneet paikkansa nykytaidekentässä enkä uskon että ainakaan rahojaan menettää jos jommankumman herran teoksia hankkii.


Ja teosten arvosta vielä muutama sana:

Minulta kysyttiin Taidemaalariliiton teosvälityksen lehdistöpäivänä erään keskustelun yhteydessä että: Ostatko tai suositteletko töitä ostettavaksi vain arvonkehitys perspektiivistä?"

Muistutan kaikkia lukijoita siitä, että oli työ ihan mikä tai kenen vain, niin lähtökohta jokaiselle taidehankinnalle pitää olla oma fiilis teoksesta. Jos teos ei puhuttele tai se on huono niin jätä ostamatta!
Se on aivan sama onko kyseessä Riiko Sakkinen, Pablo Picasso, EGS vai Albert Edelfelt. Oma maku on ensimmäinen ja tärkein asia, sitten vasta katsotaan nimeä ja arvonkehitystä ja muita toissijaisia seikkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti