perjantai 3. toukokuuta 2019

Bukowskis Spring Sale F196

Bukowskin tarjonta kevään aloitushuutokauppaan on hämmentävän laadukas.
Totutusta poikkeavasti kaikki aihepiirit ovat iloisesti sekaisin eikä kyseessä ole teemahuutokauppa joita nykyään poikkeuksetta nähdään.
Nykytaide, moderni ja, kulta-aika. Kotimainen ja ulkomainen taide. Kotimaiset design valaisimet, ja huonekalut sekä vanha venäläinen hopea.
No ei kai sillä välitä kunhan tavara on laadukasta, ja onhan se!
Yli 10.000euron lähtöhinnalla olevia teoksia on peräti 37kpl !!!
Tarjonta on myös taiteilijoiden puolelta mykistävää. Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Reidar Särestöniemi, Oiva Toikka, Ellen Thesleff, Birger Kaipiainen jne..

Suosittelen huutokauppanäyttöä kaikille!
Siihen tulee suhtautua kuin museokäyntiin joka on tarjolla vain muutaman päivän ajan, kunnes taas kaikki kauneus taas katoaa yksityiskokoelmien uumeniin mistä se on tullutkin.
Hanna Frosterus-Segerstrålen Pieni potilas teos on hänen urallaan ihan huomionarvoinen ja ehdottomasti niitä kärkipään töitä joita harvemmin enää liikkuu.

Kaksi hienoa Unto Pusan kookasta kubistista ja väririkasta teosta ovat näyttäviä ilmestyksiä.

Toisaalta taas Aarno Karimon Mannerheim aiheinen maalaus on naurettavan amatöörimäinen, jopa koominen. Teoksen tausta, ja Mannerheim seisomassa arvokkaasti käsi takin sisässä ovat kuin kaksi eri teosta liimattu vain toisiinsa. Harvemmin Karimolta olen nähnyt näin huonolla sommittelulla olevaa työtä. Voikin hyvin olla että työ on ollut tilaustyö tilaajan toiveiden mukaisesti eikä taiteilija ole saanut vapautta tehdä kuten haluaa.

Sijoitusmielessä tekisi mieli poimia useampiakin kalliita teoksia mutta palvelisiko se keskimääräisen lukijani tarpeita? Harvalla kuitenkaan on varaa ostaa 30.000euron Oiva Toikan lasipöytää tai Birger Kaipiaisen Kukkivat Orvokit reliefiä vaikka sellainen hyvä sijoitus tällähetkellä varmasti olisikin.
Parempi siis pysyä kolmi ja nelinumeroisen lähtöhinnan omaavissa kohteissa.


Heini Riitahuhdalla on todella hyvä boogie päällä. Teoksissa on jonoa, ja tilaajissa on useita julkisia tahoja joka tarkoittaa isompien, ja merkittävien teosten päätymistä myös tasokkaisiin kokoelmiin sekä julkisiksi tilataideteoksiksi. Uskon vastaavan maljakon maksavan Arabialla Riitahuhdan työhuoneella jotain 1400-1700euron luokkaa. Siihen nähden jo lähtöhinta on ihan linjassaan, ja Riitahuhta aika varma nouseva nimi.

Oiva Toikan Kukka niminen lasiveistos on suhteellisen harvinainen joskaan ei uniikki. Mikäli veistos miellyttää silmää voidaan tämä mielestäni laskea jo siihen "keskiluokan" Toikkaan joka ei ole vielä älyttömän kallista, mutta jonka hinta voi moninkertaistua vuosien aikana mikäli Toikan arvonkehitys menee sinne minne toivotaan. Mikään kymmenien tuhansien arvoinen uniikki työ tämä ei  ole, mutta ei myöskään kolmensadan arvoinen lasipullo.

Rafael Wardin teoksissa on ollut nousuja viimeaikoina. Suurin kysyntä näkyy olevan helpommin tulkittavissa teoksissa. Töissä missä on erotettavissa hahmoja, pöytiä, puita jne. Edelleenkään sotkuiset abstraktit Wardit eivät ole niitä kysytyimpiä. Mikäli hankintahinta jää fiksuksi voisi tässä olla oston paikka.

En ole poiminut enää hirveästi kulta-ajan teoksia blogiin johtuen siitä, että laadukkaat ja kalliit teokset 1900-luvun alusta ovat yleensä liian kalliita blogattavaksi, mutta sitten niillä 500-4000euron teoksilla en näe juurikaan nousunäkymiä. Ainoita nuosijoita viimevuosina "edullisemmasta" viimevuosisadan vaihteen taiteesta ovatkin olleet etsaukset näiltä kärkinimiltä. Itse yhden vastaavanoloisen Simbergin etsauksen omistavana koen sitä katsoessa sen antavan minulle ihan omanlaisensa fiiliksen. Jotenkin nostalgisen, rauhallisen, kaihoisan.. hmm vaikea pukea sanoiksi. Tämäkin "No.5" eli tuttavallisemmin kilpa-ajo jäällä työ on todella kiva ja sen fiiliksen voi oikein käsin koskea. Varsinkin Simbergin kuolema sekä talvitie etsaukset ovat olleet hyvissä hintanoteerauksissa viimeaikoina, ja tämä on vielä väritetty ja aavistuksen harvinaisempi työ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti