sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Helanderin A52 huutokaupan parhaat palat

Helanderin lokakuinen huutokauppa ei tarjoa mitään maata mullistavaa mutta jotain vinkkejä kuitenkin saatte eväiksi huuteluihin.
Veistostaidetta oli poikkeuksellisen paljon ja tasoltaan se oli ihan hyvää. Veistoksethan ovat nykymarkkinoilla todella kohtuuhintaisia joten jos jotain kivaa löytyy niin tarjouksia vaan sisään.

8. Eliel Saarisen vanhoja Turussa valmistettuja Bomanin Huonekalutehtaan aikaisia huonekaluja on muutama kappale tarjolla. Myös uudempia Adeltan valmistamia pöytiä ja tuoleja on mutta nämä Bomanit ovat tietysti huomattavasti harvinaisempia. Nousevat varmaan hyvään hintaan mutta jos huuto jostain syystä kykkää liian ajoissa niin lappua ylös vain. Jugend ja Funkis nousevat vielä ja varsinin jos on Bomanin tai Iriksen tekemiä.

10. Saarisen nätti Jugend ryijy. Parempien ja design ryijyjen arvostus nousee kyllä tulevaisuudessa mutta yleisesti perus "joka savusta" löytyvien perus ryijyjen hinnat eivät todennäköisesti nouse sieltä missä ne nykyään ovat.

754. Itävaltalaisen JT Kalmarin kattovalaisin. Tätä mallia on muistikuvani mukaan alettu valmistamaan joskus 60 luvulla ja varhaisimmissa on sähköjohdonkupuna tangon yläpäässä sellainen kangaspunoksella päällystetty kupu. Myöhemmin tuli muovi ja sittemmin metalli. Eli kyseessä on uudempaa tuotantoa. Maailmalla näiden pyyntihinnat liikkuvat 4-numeroisissa summissa riippuen lasien määrästä, kunnosta ja iästä.
Valaisimen valo on todella kaunis illalla ja mitä enemmän valopisteitä ja lasia ympärillä sitä kauniimmi valo jakautuu. Hyvä ostos kun hinta kuitenkin jää johonkin naurettavaan pariin sataan euroon.
Myös Stockmann-Orno on kopioinut täysin surutta tämän Kalmarin valaisimen omaan tuotantoonsa joskus 70 luvun lopussa/80luvun alussa.

165. Carlo Nason Muranossa valmistettu puolitoistametrinen jalkalamppu. Voinee jäädä edulliseksikin Helanderilla. Suomessa kun ei juurikaan tunnuta perustavan eurooppalaisesta designistä tai taiteesta kovin paljon tiettyjä poikkeuksia lukuunottomatta.
 
1316. Juho Rissasen sekatekniikka työ jossa on aika vahvasti nähtävissä Rissaselle kehittynyt oma tyylinsä. Teoksesta tulee mieleen Hagelstamin viime kuukausihuutokaupassa myyty iso 1914 maalattu kahta tyttöä esittävä öljyväri. Hieno työ vaikka sekatekniikka onkin.

38. Kari Juva on niitä veistostaiteilijoitamme joiden arvon uskon nousevan tulevaisuudessa. Monet kulta-ajan arvostetut mestarit (E.Cedeercreutz, E.Wikström, A.Sailo jne.) tulevat todennäköisesti olemaan aika vieraita tulevalle sukupolvelle ja rahallisesta näkökulmasta en uskon hintojen ainakaan nousevan pitkässä juoksussa.

229. Kuitenkin tietyt kuvanveistäjät joiden töitä liikkuu tarpeeksi vähän kuten vaikka nyt poimittu Johannes Haapasalo ainakin säilyttänevät ainakin hintansa.

29. Heljä Liukko-Sundströmin keramiset tiukku reliefit ovat laskeneet aivan pohjamutiin kuten olen jo aiemminkin toitottanut. Tämä on vielä sitä isompaa kokoa. Nämä nousevat jollain aikajänteellä ja jos satasella tai max kahdella saa tämän ostettua suosittelen hankkimista mutta pelkään että hinta rupeaa jo olemaan 300-400euron hujakoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti