lauantai 9. syyskuuta 2023

Design Market @ Kaapelitehdas 2023

Taas on syyskuu ja Helsinki Design Weekin yhteydessä järjestettävän Design Marketin aika. Tapahtumahan on järjestettu jo yli 10-vuotta Kaapelitehtaalla.  


 

Päähallin tämänvuotinen tarjonta tuntui olevan todella tekstiili painotteinen. Esillelaittajia oli myös muista pohjois- sekä baltianmaista. Ihmismassa oli suurin tähän asti näkemäni ja väkeä on ihan tungokseksi asti. 

Hauskana nyanssina oli kuitenkin keksitty sivuhalliin Collectors Market joka keskittyi enemmän esineisiin. Lasi ja keramiikkataidetta sekä käytettyjä design tavaroita niin kauppiailta kuin myös mm. Kierrätyskeskukselta. Kierrätyskeskus oli pannut parastaan ja tuonut myytäväksi mm 60-luvun teak lipastoja, kotimaisten suunnittelijoiden design tuoleja (mm Hiort af Ornäs). Myös vasterekeistä löytyi Max Maran ja muiden kalliimpien brändien vaatteita.  

Kaiken kaikkiaan tämänvuotinen Design Market oli todella onnistunut joskin järjestäjä olisi voinut houkutella mukaan enemmänkin käsityöläisiä. Valaisimien ja huonekalujen valmistajia jne. 

 

Tässä hieman tapahtuman tämänvuotista antia 

 Ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistunut kotimainen huonekaluvalmistaja Made by Choice on viimevuosina ollut isossa nosteessa. Laajat yhteistyökuviot kuuluisien ulkomaalaisten suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa ovat taanneet yritykselle hyvän näkyvyyden niin kotimaassa kuin myös isoissa ulkolaisissa medioissa. Onhan Kolho tuoli tyrkyllä jopa MoMaan eli New Yorkin modernin taiteen museoon jota pidetään "THE" tahoksi parhaimman designin määrittelijänä. 
Yritys onkin muodostumassa kotimaisen huonekalusuunnittelun kiintotädeksi joten itse näen heidän huonekalut jonkin asteisena aikaa kestävänä sijoituksena. Myös Made in Finlandista tulee extra pisteet täältä päästä.
 

Made by Choicen osastolla oli tarjolla niin 1 kuin 2 laatuisia huonekaluja. Kuvassa Airisto mallin jakkara jota oli tehty rajattu määrä pähkinäpuisena versiona.


Tero Kuitusen "Every fire starts from somewhere" keraamiset isot tulitikut olivat hauska idea josta Kuitunen oli tehnyt useita eri variaatioita. 390€ Design Week hinta oli mielestäni oikein maltillinen.

Annankadulla sijaitseva Lokal Galleria oli tapahtumassa uniikkeine esineineen. Taidelasin lisäksi mukana oli valaisimia. Kuvan kattovalaisimesta tuli niin vahvasti vanha Gunnel Nymanin tuotanto mieleen etten voinut vastustaa olla julkaisematta kuvaa siitä. Gallerialla oli useita hauskoja esineitä ja lisää löytynee heidän kotisivuiltaan.

Anu Penttinen on tunnettu Marimekolle ja Iittalalle suunnittelemistaan esineistä. Nyt tarjolla oli rouvan omaa uniikkia tuotantoa. Suhteellisen kookaat lasiesineet olivat kyllä näyttäviä, ja hänen tyylinsä oli hyvin tunnistettavissa teoksissa.Heini Riitahuhta on parantanut juoksuaan entisestään. Aiemmin kullan väriä on käytetty vähemmän mutta se tuntuu lisääntyneen ajan kanssa. Hexagon teokset ovat tietysti sitä tunnetuinta osastoa, mutta on hän tuottanut näitä uniikkeja lintu purkkeja jo useita vuosia. Itse koen että näistä voi tulla hänelle toinen tunnistettava tavaramerkki Hexagon reliefien lisäksi.

 


Tapahtuman ehkäpä hauskin ja yllättävin esillelaittaja oli Studio Siru joka ainakin itselleni oli täysin uusi tuttavuus. Jokainen esine oli valmistettu yhdystelemällä jo olemassa olevia design esineitä. 

Esimerkiksi alemmassa kuvassa keltainen osa on Tamara Aladinin Riihimäen Lasille suunnittelema tuhkakuppi ja jalan asiaa ajoi Valto Kokon Iittalalle suunnittelema olutsarvi nimeltään Harald. Teoksen nimi oli "Soidinmenot"

 


 Vintage & Design liike Fargo oli tapahtumassa useilla hienoilla valaisimilla, huonekaluilla ja keramiikkaesineillä. Tarjontaa oli niin Paavo Tyneleistä kuin Lisa Johansson-Papeista. Fargo on ollut aina tunnettu järkevästä hinnoittelustaan. Kuvan todella harvinaisesta Toini Muonan pöydästä pyydettiin 2200€.


Extra oodi tämänkin bloggauksen eteenpäin puskemisesta annetaan Maria Ekmanille. Tack Maria!

1 kommentti:

  1. Kiitos mukavasta katsauksesta. Olen hullaantunut desingvalaisimiin, ja juuri nyt tarvitsisin alaspäin roikkuvan pienikokoisen lampun. Taidan piipahtaa tutussa antiikkiliikkeessä ja katsastaa ensin heidän valikoimansa ennen kuin lähden ostamaan upouutta.
    https://www.haddadin.fi/fi/design-valaisimet

    VastaaPoista