keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Hagelstamin syksyn moderni T100 on kyllästetty Aallolla

Hagelstamin 15.9 pidettävä tämän syksyn moderni T100 huutokauppa tullaan muistamaan puuseppä ja huonekalutehtailija Otto Korhosen jäämistön realisoinnista.
Huudettavana on mitä harvinaisempia Alvar Aallon esineitä. Lasia, valaisimia, huonekaluja, reliefejä jne.
Nyt kun Aallon kiinnostus on viimevuosina noussut hurjasti ulkomailla voimme vain toivoa että mahdollisimman iso osa kohteista jäisi suomeen. Joukossa on nimittäin niin uniikki esineitä sekä todella vähän valmistettuja esineitä että suosittelen jo näytössäkin käyntiä ihan yleissivistyksen kannalta.
Villa Maireassa pari kuukautta takaperin hetkisen aikaani viettäneenä Aallon uniikit ratkaisut, ja huonekalut ovat hyvässä muistissa ja nämä vain ovat omiaan nostamaan tämän mestarimme arvostusta ja nyt huutokaupattavien kohteiden tärkeyttä.
Useita kohteita olen poiminut blogiin, mutta huutokaupassahan vasta näkee mikä kannattaa hankkia ja mikä ei. Poimitut kohteet edustavat mielestäni maltillista lähtöhintaa ja hyvää tulevaisuuden kysyntää.
Myös Paavo Tynellin valaisimia on yllättävän paljon tarjolla, ja kuinkas ollakaan viime huutokaupassa kaksi super korkeaksi noussutta kattovalaisinta on uudelleen huudettavana. Syynä oletettavasti on lunastamaton huuto?
Design lasia oli paljon, mutta aika paljon myös perus kauraa kuten oli myös taide puolella grafiikkaa ehkä jopa liiaksi asti.
Juhana Blomstedt ja Yngve Bäck saavat tällä kertaa erityismaininnan. Molemmat kuuluvat omaan "TOP 10 long term investment" listaani ja kaikkien em. taiteilijoiden nyt tarjolla olevien teosten hinnat ovat todella maltilliset!

764. Yngve Bäckin todella hieno öljyvärityö. Edustaa ehdottomasti Bäckin parasta tuotantoa
Lähtöhinta on oikein maltillinen teoksen kokoon sekä tasoon nähden. Puolestani lähtöhinnan edessä saisi olla numero 1 ja siihen sitten huutokaupankulut päälle. Rupeaisi teos olemaan oikeassa hintakategoriassa.

768. Tom of Finland aiheinen silhouette piirros josta on myös kirjallisuus maininta.
Tom of Finland on nyt toki suomessa kielen päällä kun oli juuri iso näyttely, mutta Touko Laaksosen tuotanto on ollut suomessa täydellisen aliarvostettua aina. Varmaankin juuri aihepiirin johdosta.
Kotimaiset keräilijät vieläkin karsastavat Tom of Finland aiheisia teoksia vaikka kyse olisikin puhtaasta taidesijoituksesta. Ymmärrän toki että aihepiiri ei joka kodin seinälle sovi eikä sitä sinne haluta, mutta nyt kun Taideblogi Helsingin ajatuksena on tutkia huutokauppojen tarjontaa sijoituksellisessa mielessä niin tässä on sitä. Nykyarvoltaan tuo 5000€ lähtöhinta on varmasti aika oikea mutta nousee nousee mitä maailman markkinoihin tulee.

779. Per Steniuksen mukava lila painotteinen öljyväri. Steniuksen teokset ovat olleet pienessä nousussa viimeaikoina, mutta ne hilautuvat kyllä ylöspäin ajan kanssa.

799. Juhana Blomstedin suht kohtuullisella lähtöhinnalla oleva mustavalkoinen abstrakti teos.
Koko nyt ei kovinpaljon päätä huimaa mutta toisaalta se voi myös olla vahvuus. Pienempiä moderneja öljyärejä ei tämän polven taiteilijoilta juurikaan ole markkinoilla. Menee juuri sopivasti johonkin oven pieleen tai sivuseinälle toisin kuin muu perinteinen 80x100 kokoinen tuotanto.
Tämä on mielestäni juuri Blomstedin parhaita aikajaksoja. 80 luvun loppupuolella kuviot ja värit yksinkertaistuivat ja jatkuivat sitten Babylon sarjana 90 luvun puoleenväliin asti. Mustaa, valkoista, simppeliä. Osta.


311. Ihan MINT kuntoinen Tynell. 2000euron lähtöhinta on edullinen!

315. Valaistustyön aikainen ja harvinainen väri. Tämä malli on kai tuotannossa tänäkin päivänä joskin värivaihtoehtona on muistaakseni vain valkoinen. Aallon arvostus nousee myös valaisin puolella ja tällöin parhaimmat nousut tekee hyväkuntoisilla Valaistustyön valaisimilla.

322. Kuten alkutekstissä mainittu ilmeisesti lunastamatta jääneet kaksi Ravintola Hotelli Tervahovin valaisinta. Todella mielenkiintoista nähdä mihin uniikit valaisimet kipuavat nyt uusintakierroksella.

350. Vaikka 10.000euroa tästä jalkalampusta tuntuu kovalta niin näkisit mitä hinta olisi isossa maailmassa. Huh.


325. Harvinaisia Aallon varhaistuotannon tuoleja ja ihan OK kunnossakin vielä. Lähtöhinta todella edullinen!

341. Kuten kohdetekstissäkin mainittuna "tuoleja on valmistettu vain pieni määrä". Kunto näkyy olevan hyvä. Mainittu myös Alvar Aalto museon julkaisemassa teoksessa.
Näen sieluni silmin nämä tuolit 5 vuoden päästä jossain Singaporelaisen Scandinavic Design liikkeen ikkunassa ja käsinojasta riippuvassa hintalapussa vaatimattomat 7500euroa kpl.

344. Korhosen jäämistön todella harvinainen ja erikoinen jakkara. Mainittu myöskin edellämainittujen tuolien tapaa Alvar Aalto Museon julkaisussa. Tarjolla on myös toinen vastaava jakkara. Ja mikä tärkeintä molemmissa jalat, puuosat ja rottingit hyvässä kunnossa.

67. Aallolta oli useita vaaseja ja kohteita tarjolla. Varmasti osa kalliimpia kuin nyt poimittu mutta jotenkin Aalto-maljakko ja puumuotti on sellainen yhdistelmä että sen kanssa vain ei voi astua vikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti