maanantai 10. kesäkuuta 2024

Embassy of EGS @ Didrichsen

 
Kullakin taitelijalla on se kulminaatiopisteensä jonka saavutettuaan ei mennä enää taaksepäin.
EGS näyttely Didrichsenin taidemuseossa on hänelle se piste.
Dirichsenillä ei ole aiemmin ollut urbaanin/graffiti taidegenren edustajaa enkä usko että ihan heti tulemme toistakaan näyttelyä saamaan. Didrichsen on profiloitunut nimensä vakiinnuttaneiden taiteilijoiden tasokkaaksi ja aina hyvin kuratoiduksi näyttelytilaksi.

Paljon heillä näyttelyitä nähneenä on pakko mainita että EGS ei tätä kunniaa ollut olankohautuksella ottanut vastaan vaan kyseessä on panostetuin ja harkituin kokonaisuus johon olen Didrichsenillä törmännyt. Mukana rakentamassa on ollut niin Didrichsenin omaa henkilökuntaa, kuin myös taitelija itse sekä EGS:n kasvoina tunnettu Make Your Mark galleriaa pitävä Umut Kiukas. 

EGS:n näyttelyhistoria ei vielä ole järin pitkä, mutta silti nyt avautunut kokonaisuus antaa todella hienon katsauksen siitä mistä on lähdetty ja mihin ollaan tultu.

Esillä on vanhoja valokuvia graffiteista eri maista ja aikakausilta. Tuohon aikaan ennen sähköposteja ja internetiä maalarit interreilasivat junilla maasta toiseen ja kirjoittelivat kirjeitä koska ollaan saapumassa ja missä nähdään. Näin luotiin kansainväliset kontaktit vanhan koulukunnan tyylillä. Nyt esillä on myös vanhaa kirjeenvaihtoa, paperiluonnoksia ja junalippuja katutaiteen ajoilta. Tästä tykkään itse koska graffititaide gallerioissa ja museoissa on niin uusi juttu, että perinteiseen taiteeseen tottuneelle on hyvä näyttää millainen polku on kuljettu siihen pisteeseen että teoksia riippuu näyttelyn seinillä.

Töitä on esillä kattavasti ja niitä löytyy niin vuosien takaa kuin ihan viimeisimmästäkin tuotannosta. Lineaarinen aikajana kulkee seinällä luontevasti, ja tyylin sekä aiheiden kehityksen pystyy näkemään.
Esillä on niin maalauksia kuin myös lasiveistoksia joita tietysti usein löytyy kolme kappaletta jotka edustavat kirjaimia E, G ja S.

Normaalisti Didrichsenin taidenäyttely rajoittuu tähän perinteiseen kaavaan. Kävelet ovesta sisään ja maksat lippusi. Kierrät näyttelyn. Ostat (tietysti!) näyttelykirjan museokaupasta ja lähdet pois.

EGS on taas tehnyt kokonaisuutta myös pihalle ja käyttänyt luovuuttaan laajalti. Huhupuheiden mukaan Didrichsenillä oltiin hieman "haavi auki" taitelijan kertoessa avajaisperformanssista. Bändi soittamassa EGS kielistä musiikkia mielenosoittajien ollessa katolla banderolleineen.
Tätä ei ole ennen tehty, mutta nyt tehtiin.

Jo talon kulmalla seinässä komeilee Embassy of EGS suurlähetystön plakaatti ottamassa vastaan arvovieraat. Katolla sisääntulon yläpuolella iso lasiteos. Takapihalla EGS minigolf rata jonne pääsee oikeasti puttaamaan jne.
Eli myös Didrichsenin laaja piha-alue on otettu näyttelykäyttöön sisätilojen lisäksi.

Kokonaisuutena näyttely virkistävän monipuolinen ja kattava. Se tuulettaa varmasti oikein hyvin Didrichsenin vakiokävijöiden ajatuksia urbaanista nykytaiteesta sekä tuo tämän taiteenalan askeleen lähemmäksi konservatiivisempaa taiteenharrastajaa.
Näyttely on ehdottomasti kokemisen arvoinen enkä jättäisi tätä väliin!


EGS:n kielellä soitettu esitys menossa

Vanhaa materiaalia vuosien takaa


EGS minigolfrata odottaa pelaajia

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti