keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Hagelstamin klassinen T133 ei petä odotuksia

Hagelstamilla järjestettävä Classic T133 ei petä odotuksia. Voisin melkein sanoa että yksi viimevuosien parhaista klassisista huutokaupoista. Laajalti taidetta, hyviltä kärkinimiltä, ja mikä parasta todella tasokkaita teoksia. Muutama aivan huipputyö, ja proveniensseistäkin näkee että moni töistä on käynyt näyttelyissä jossain vaihessa elämäänsä sekä luetteloitu kirjoissa.

Pitin oikein ajan kanssa miettiä blogin alkuperäistä tarkoitusta sijoitus perspektiivistä, ja olla poimimatta vain kivoja töitä vaan myös sellaisia jotka ovat myös lähtöhinnallisesti hinnoiteltu kiinnostavaksi. Myös ulkomaisissa töissä on hyviä teoksia joukossa. Kaluste puoli ei niinkään säväyttänyt tälläkertaa.

Tässä omat poiminnat:

Taideblogi Helsinki (c) Hjalmar Munsterhjelm, Marcus Collin, Erik Juselius

Hjalmar Munsterhjelmiä ei ole blogissani juuri mainittu. Hinnat ovat olleet suhteellisesti aika korkealla eikä omasta mielestä nousunäkymiä ole enää ollut ja niinhän se on ollutkin tähän asti. Nyt hinnat ovat tulleet aikalailla alaspäin, mutta teokset itsessään pääsääntöisesti ovat aika samanlaisia aiheiltaan ja harva Munsterhjelm on ikinä puhutellut senvertaa että olisi tänne päätynyt. Tässä tulee kuitenkin oikein mukava poikkeus sääntöön. Keskieurooppalaisten kesälaidun aiheiden sijaan saadaankin nyt ihan oikeaa kotimaista Lappimaisemaa ja nimenomaan talvella. En muista itse nähneeni ennen ja erottuu mukavasti edukseen Munsterhjelm "massasta".


Marcus Collinin töiden hinnat ovat kokeneet inflaation viimevuosina mutta asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Collinin töiden hinnoissa nimenomaan korostuu työn tason ja merkittävyyden ero. Nyt tarjolla olevaa vastaava, mutta aavistuksen pienempänä ja perinteinen synkkä Helsinki aihe olisi päätynyt kuukausihuutokaupassa ehkä 200-400euroon? Nyt kun työ on valoisa, Pariisista ja poikkeuksellisen tasokas Collinin työksi niin heti on hintakin 10 kertainen perinteiseen työhön verrattuna. Tosin juuri tällaiset työt kestävät ne taiteen nousu ja lasku suhdanteet. Se keskitasoinen parinsadan perustaulu ei.


Erik Juselius on tunnettu ahvenanmaa maalarina. Lähes poikkeuksetta Juseliukset työt ovat saaristoa, venevajaa rantakallioita ja koivuja. Juuri tämän takia tämä nimenomainen työ on myös päätynyt Hagelstamin T133 huutokaupan taustakuvaksi. Kiistämättä tasokkain, ja hienoin Juselius johon olen ikinä törmännyt. Hauska nähdä miten herra maalaa kaupunkinäkymää ja talvea kun on totuttu kesään ja mereen.

Taideblogi Helsinki (c) Jenny Nyström, Helene Schjerfbeck, Pekka Halonen

Jenny Nyström on Ruotsin vastine Martta Wendelinille. Arvostettu naiskuvittaja jolla usein aiheina lapset, kansallispuvut jne. Pikkutarkkaa sarjakuvamaista tyyliä. Nyström on Ruotsin taidemaailmassa viimevuosina pitänyt hintansa todella hyvin. Ruotsissa ongelma on aivan kyltymätön tarjonta taiteesta. Ostajia on äärimmäisen vähän, suhteessa tarjolla olevaan määrään. Huomattavasti suurempi kontrasti kuin suomessa. Tämä on aiheuttanut sen että ihan hyvääkin taidetta saat kympillä kahdella niin paljon kuin kotiin jaksaa kantaa. Tässä markkinatilanteessa nimenomaan punnitaan kenen taiteilijan nimi kestää aikaa ja kenen ei. Sanoisin että Nyström on ollut yksi Top10 nimi jonka työt ovat jopa nouseet viimevuosina. Tähän peilattuna nyt asetetut parin tuhannen lähtöhinnat suhteutettuna töiden tasoon ovat mielestäni todella maltillisia ja molemmat työt ehdottomasti ostamisen arvoisia tähän rahaan.


Helene Schjerfbeckin varhaiskauden teos on asetettu todella maltilliselle lähtöhinnalle eikä hintavarauksen saavuttaminen ole ongelma. Kysymys on paljonko vasarahinta nousee lähtöhinnan yläpuolelle. Teokselle meriitin antaa myös sen kuvallinen luettelointi Ateneumin Helene näyttelyssä. Hyvä ostos jos jää lähellä lähtöhintaa ja voi olla tiedossa nopeakin nousu jos realisoida haluaa.


Pekka Halosen perinteinen kevätmaisema jolle meriitin myös antaa kuvallinen luettelointi Aune Lindströmin Halosen kirjasta vuodelta 1957, sekä Keravan taidemuseon näyttelymerkintä. Ehkäpä 17.000euroa on "täysi raha" tästä työstä, mutta hyvällä tuurilla voisi lykästää jos hintavaraus olisi jossain 10.000euron tietämillä eikä kilpailua sattuisi löytymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti