Hagelstamin syyskuun A194 huutokauppa tarjoaa yllättävänki hyvätasoista taidetta perus kuukausi huutokauppaan verrattaessa.
Kulta-ajan nimistä löytyy ihan hyvinä öljyväreinä mm Johan Knutsonin, Fredrik Ahlstedtin sekä Woldemar Toppeliuksen teoksia. Vielä 10v sitten nämä olisivat olleet ehdottomasti klassisen huutokaupan tarjontaa mutta niin ne ajat muuttuvat.
Joku on laittanut myös Veikko Sirenin teoksia vinon pinon myyntiin. Tunnetusti hinnat laskevat aina allemmas kun kerralla myydään enemmän eli jos Sirenin naivistiset teokset puhuttelevat niin nyt on tilaisuus ostaa sopivasti joskin sopivan hintaisia ne ovat olleet jo pidemmän aikaa.
Helanderilla taide huutokaupassa ollut kookas Oskari Paatelan teos joka aiemmin blogiin jo poimittiinkin on ajautunut nyt 15km etelään tehtaankadulle. Katsotaan miten tälläkertaa käy.
Muutamia todella mielenkiintoisia naistaiteilijoiden töitä on myös tarjolla. Alla mm. Cawenista enemmän:
Rudolf Koivun todella kivoja tussi piirrustuksia on kaksikin kappaletta. Todennäköisesti luonnoksia tai kuvituksia johonkin satukirjaan joiden kuvittamisesta mies on tuttu. Koivun markkinoilla liikkuvat öljyväriteokset ovat olleet perus metsämaisemia joista herra ei ole tunnettu joten niiden arvonkaan ei voida odottaa kehittyvät erityisen suotuisasti, mutta kaikki satuaiheiset teoksen, myös pienemmät tussityöt ovat hyvässä huudossa. Tässä mahdollisuus ostaa hieman edullisempaa Koivua.
Alice Kairan (ent Pöyry) varhaiskauden teos. Sen näkee jo signeerauksesta joka on tehty tyttönimellä. Tietysti tämä ei ole sitä satumaisen naivistista Kairaa mistä hän on tunnettu, ja mikä tulee nousemaan, mutta alkuajan työksi voi olla ihan kiva poiminta jos hinta jää alhaiseksi.
Tässä onkin sitten kysymysmerkki ja mahdollinen huutokaupan ässä.
Italialaista 1800-luvun taidetta. Francesco Bergamini (1851-1900) on perinteistä italialaista taidesuuntausta edustava suht "keskistason" taiteilija laatuhuutokaupoissa maailmalla. Teoksen historia ja aitous ovatkin nyt ensisijaisia asioita tätä ostaessa.
Itse voisin mahdollisesti nopealla vilkaisulla liputtaa työn puolesta. Olen Bergaminiin törmännyt Ruotsissa muutaman kerran.
Vuonna 1993 on myyty New Yorkin Sothebysillä samalta portilta maalattu teos jossa esiintyy toinen kuvan pojista ja sama aasi. Pienet detaljit, varjostukset, portin ääriviivat ja muut täsmäävät, mutta toki tarpeeksi vannoutunut väärentäjä ne osaa kyllä oikein tehdä. Mene ja tiedä, oma tietotaito loppuu kesken.
Bergaminin parhaat teokset ovat kovimmillaan liikkuneet 2000 luvun alussa siellä 20-35.000euron huitevissa mutta viimevuosina vastaavan kokoiset ja tasoiset työt ovat olleet jotain 3000-4000€ tietämissä eli siihen nähden Hagelstamin arvio 2500€ on ihan linjassaan.
Ragni Cawen on suomessa jäänyt käytännössä täysin unohduksiin suurelta yleisöltä. Aikoinaan Ragni Holmberg debytoi Stenbergin taidesalongissa ihan omalla yksityisnäyttelyllään.
Hänen mentyä naimisiin Alwar Cawenin kanssa Ragni lopetti taiteilemisen täysin, mutta poikkeuksellisesti omasta tahdosaan. Usein tuona aikana vaimo panosti kaiken avioliittoon, ja miehensä tukemiseen ja näin loppui myös monen lahjakkaan naistaiteilijan ura 1900 alkupuolella joskaan ei Ragnin. Hän jatkoi taiteilemista miehensä kuoltua. Alwar tunnettiin Tyko Sallisen perustamasta Marraskuulaisten ryhmästä jossa Ragni myös pyöri mukana, mutta häntä ei kuitenkan koskaan laskettu varsinaisesti Marraskuulaiseksi taiteilijaksi.
Nyt on tarjolla kaksikin työtä joista molemmat ovat todella hyviä ja tasokkaita. Jos muotokieli puhuttelee kannattaa ostaa. Todella mielenkiintoinen taiteilija ja hyvätasoisia teoksia sopuhintaan.
Salli Aareksen teoksia voisi usein sekoittaa esim Helmi Kuusen teoksiin. Niin samanlaista on värien käyttö ja aiheet. Aares ei ikinä tehnyt sitä kovinta läpilyöntiä vaikka vanhaksi elikin ja näyttelyitä pidettiin vaikka kuinka paljon. Todella hieno työ jokatapauksessa ja varmasti edulliseen hintaan.
Taideblogi Helsinki käsittelee mm. huutokauppoja ja niiden tarjontaa, meneillään olevia taidenäyttelyitä sekä taide, design ja antiikki tapahtumia sekä kaikkea mielenkiintoista mikä sivuaa niitä. Blogistin kiinnostuksen kohde on alunperin ollut vanhemmassa 1800 ja 1900 luvun taiteessa, mutta ajan kuluessa mukaan hiipi moderni sekä nykytaide joiden painotus poiminnoissa on kasvanut jatkuvasti. Käsittelyssä on myös hinnat sekä taiteilijoiden nousu ja laskusuhdanteet.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti