torstai 11. toukokuuta 2017

Hagelstamin Klassinen tarjoaa mahtavaa taidetta sylin täydeltä!

Intohimoisen taideharrastajan silmille on oikein ilo katsella tällä kertaa Hagelstamin klassisen antia.
Todella hyvätasoisia teoksia ja todella laajalla skaalalla.
Erittäin tasokasta Gallelaa, Schjerbeckiä, poikkeuksellisia Simbergeitä sekä jopa minun silmääni istuva Ellen Thesleff ja se on poikkeuksellista se.
Kuitenkin esiin nostaisin aivan super hienot Adolf Bockin vesivärit ja guassit.
Bock oli aivan suvereeni meren sekä laivojen kuvaaja. Hän kuuluu ehdottomasti suomessa taiteilleisiin Top 3 meri taiteilijoihin.
Tosin kukaan muu meriaiheisissa teoksissa kunnostautuneista taiteilijoista ei ollut niin hyvä laivojen kuvaaja kun Bock oli.
Taiteilijahan maalasi ensimmäiset 20 vuotta Saksassa sekä palveli Saksan merivoimissa myös ensimmäisen maailmansodan ajan.
Suomeen taiteilija saapui Saksalaisten joukkojen mukana heidän tullessa avustamaan valkoisia suomen sisällissodan suunnan kääntämisessä.
Suomessa asuessaan taiteilija kävi useaan otteeseen katsomassa Hollantilaisella telakalla Jäänmurtaja Jääkarhun valmistumista sekä osallistui suomenlahdella tehtyihin koeajoihin.
Sittemmin Bock maalasi todella paljon mm Jääkarhua kuvaavia teoksia. Toki osansa saivat myös muut jäänmurtajat sekä suomen merivoimien laivasto niin sukellusveneiden kuin tykki ja miina -laivojen osalta.
Jos tämä osa historiaa kiinnostaa suosittelen lämpimästi "Höyrymurtajien aika" sekä "Suomen sukellusveneet" kirjoja.
Vaikka sota-alukset eivät sinällänsä puhuttelisi, niin suosittelen silti tutkimaan tarkasti Bockin pikkutarkkaa ja realistista meren kuvausta sekä varjojen käyttöä mm. alusten kansilla.
Aivan huippuhienoa siveltimen käyttöä jonka tasolle vain muutama taiteilija voi yltää koko maailmassa. Noh se Bockista.
Toinen mielenkiintoinen osa-alue huutokaupassa oli todella laaja hopeinen savukekoteloiden kokoelma. Myös patsas puolella oli kyllä huomioimisen arvoisia yksilöitä.

 12. Helene Schjerbeckin varhaisaikojen työ jossa vielä klassinen maalaustyyli oli voimissaan. 40.000euroa tuntuu aivan järkeenkäyvältä hinnalta kun ottaa huomioon että myöhemmin tehdyistä litografioistakin saa ajoittain pulittaa yli 10.000euroa.

15. Santeri Salokiveltä törmää ajoittain näihin kauppatoria kuvaaviin teoksiin. Ne Salokivelle ominaisela tyylillä mutta silti jotenkin pikkutarkasta ja detaljimaisesti kuvattuja. Varmasti hyvä sijoitus vielä 3000euron lähtöhintaankin. Teos antanee jotain niin vaativammalle taiteenharrastajalle, aloittelijalle, taiteesta tietämättömälle sekä sijoittajallekin.

31. Hugo Simbergin Bretagne aikaisia teoksia ei liiemmälti markinoilla liiku. Tarjolla oli myös toinen hieman pienempi ja edullisempi teos.
Tosin Hagelstam olisi voinut tarkistaa lähteeksi mainitusta kirjasta teoksen oikean nimen. On tärkeä asia myös taidehistorioitsijoille. Nyt teos on listattu "Satama" nimisenä mutta teoksen oikea nimi S.Saarikiven kirjassa on "Tonnonkalastajia". Teoksen omistajaksi on merkitty 1948 Apteekkari Wolter Simberg. Toisen teoksen nimi on saatu lähes oikeaksi joskin sanamuoto väärä.

39. Albert Edelfeltin hauska ja omalla tavallaan miettimään pistävä teos. Työ on tehty Selma Lagerlöfin teosta "Aarnen raha hanat" varten. Lagerlöfin tunnetuin kirja on Peukaloisen Retket.

51. Vaikka Pekka Halonen on halutuimmillaan talvimaisemissa niin tämä teos on todella hyvä. Historiaa noin rahallisesta näkökulmasta parantaa se että teoksesta löytyy maininta Lindströmin kirjasta vuodelta 1957.

90. Akseli Gallen-Kallelaan en kovin usein poimi blogiin koska teosten sijoitusarvo nousee usein sille tasolle että blogin seuraajista harva tällä tasolla touhuaa. Lauantai-ilta nimen saanut työ on kuitenkin sen verran pysäyttävä ja hyvä että sitä jaksaisi tuijottaa pidempiäkin aikoja.
Suosittelen vilpittömästi vierailua paikanpäällä!

195. Robert Stigell on yhden patsaan ihme. Nuorena taiteen harrastajana aikoinani poimin jonkun iäkkäämmän sukulaisihmisen kirjahyllystä teoksen joka oli nimetty tyyliin " tärkeimmät suomalaiset taiteilijat kautta aikain ". Ainoa taiteilija jota en listalta tunnistanut oli Stigell.
Nyttemmin tähtitorninmäellä oleva Haaksirikkoiset on oikein tuttu ja moniulotteinen teos.
Aikoinaan se herätti paljon keskustelua ja kritiikkiä. Teos kuvastaa kärsivää ja taistelevaa suomen kansaa venäjän ikeen alla. Suosittelen vierailua tähtitorninmäelle ihan vain patsaan vuoksi. Vaikka se olisi "nähnyt" ohimennessä mutta sitä ei todellisuudessa ole nähnyt ellet mene vartavasten sitä sinne katsomaan. Upea teos.
Näitä kipsivedoksia on tehty jotain kappaleita. Tämä mukaanlukien kolme muistan nähneeni. Arvioisin todelliseksi vedosmääräksi aikoinaan tehdyn jotain hieman toistakymmentä? Viisaammat korjatkoon.

75. Adolf Bockista hieman taustaa jo avasinkin alkupuheessa. Nyt poimittuna oleva teos on kuvattu todennäköisesti Suomenlinnan edustalta jossa oli merivoimien tukikohta, ja missä sukellusveneet pitivät majaa. Muuten olisi aika epätodennäköistä saada näin paljon kalustoa yhteen kuvaan niin että myös sukellusveneet ovat mukana. Kerrassaan fantastinen teos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti