lauantai 27. elokuuta 2016

Helanderin syyskuun huutokauppa tarjoaa paljon mielenkiintoista huudettavaa

Heladerin syyskuun huutokaupan aika on tullut.
Tarjolla on poikkeuksellisen paljon ryijyjä, mattoja sekä hopeaa unohtamatta useampaa arvokasta patsasta. Laadukkaampaa patsas taidetta ei ihan jokahuutokaupassa ole liiaksi asti.
Kuvataide sekä design ovat edustettuina entisenlaisesti mutta mielenkiintoisia seurattavia on joukossa useampia.

623. Frans Maexmontan on yksi todella aliarvostettuja kulta-aikaa edeltäneitä taiteilijoitamme. Opintoja hän suoritti useissa eri instituuteissa jokapuolella eurooppaa joten näkemyksiä eri koulukuntiin tuli varmasti koettua. Teoksen pienestä koosta huolimatta kyseessä on kiva ja tasokas työ, ja hintakin jäänee vain joihinkin satoihin.

1103. Meri Genetzin poika aiheinen pastellityö joka omaa myös näyttelyhistorian. Genetziä on käsitelty blogissani aiemmin "yksittäisotantoja netistä" osiossa jossa ruodittiin yhtä ruotsissa myynnissä ollutta taulua. Genetzin töitä liikkuu äärimmäisen vähän, ja jos taiteilijan kädenjälki yhtään puhuttelee kannattaa niitä hankkia kun kohdalle sattuu. Varsinkin kun hankintahinnat ovat todella alhaisia.

869. Rafael Wardin "näkymä lauttasaaresta" on tyypillistä 70-80 lukujen taitteen Wardia. Lauttasaari näkymiin olen häneltä muutaman kerran törmännyt ja muistelisin kaikkien olleen samaa aikakautta.
Wardi on eittämättä jättänyt nimensä suomen taidehistoriaan jo pelkästään Presidentti Halosen muotokuvan johdosta mutta nyt hänen teoksensa ovat ihan "järkevissä" hinnoissa tulevaisuutta silmällä pitäen eli jos Lauttasaari teos jää sopivanhintaiseksi on hankinta ihan fiksu.
Tosin hänen hintansa ovat heitelleet viimeaikoina jonkinverran joten vasarahinta voi olla mitä vain 1300 ja 4000euron väliltä.

1215. Olen jo aiemmin myöntänyt sivistymättömyyteni Ellen Thesleffin myöhäistuotannon ymmärtämättömyyden osalta. Hinnat ovat päätä huimaavia toisin kuin teokset. Tosin aina niistä kilpaillaan eikä kukaan (toivottavasti) 40.000euroa teoksesta maksa josta ei pidä joten joku niissä näkee jotain mitä minä en.
Nyt tarjolla on 12cm x 8cm kokoinen pieni puupiirros ja hinnan kaiken järjen mukaan pitäisi silti kivuta johonkin tuhannen tuntumaan. Pidä silti silmät auki jos sattuu jäämään selväsi halvemmaksi!

88. Rut Brykin varhaistuontato keramiikkaa 1000euron pohjahinnalla.
Ihan nämä varhaisimmat teokset eivät ole ihan sitä keihään kärkeä hintojen osalta mutta kyllä 1000euron hintavaraus ylittyy joillain sadoilla. 2000euroon en jaksa kyllä uskoa mutta ehkäpä 1600euroa täyttyy?

258. Candido Portinarin vedos onkin tämän huutokaupan kysymysmerkki. Onko ehtaa tavaraa ja jos on niin miten on Brazilian merkittävimmän maalarin grafiikkaa eksynyt Helanderille tai ylipäätänsäkin suomeen.
Portinari voitti Brazilian Kuvataideakatemian (ENBA, Escola de Belas Artes) kultamitali palkinnon 1928 ja pääsi sen turvin maalaamaan Pariisiin. Ranskasta palattuaan hän suuntautui Neorealismiin jolle ominaista on yhteyskuntakritiikki sekä arki. Kaunistelematon arki. Suomalainen vastine omassa taidehistoriassa on varmasti Marraskuulaiset joskin tyyli on eri. Portinari oli myös aktiivinen kommunisti ja joutuikin yhdessä välissä pakenemaan Uruguaihin joskin pääsi parissa vuodessa palaamaan takaisin Braziliaan. Portinari maalasi 180 teosta YK päämajaan New Yorkiin. Hänen teoksiaan on myös nähtävillä Museum of Modern Artissa.
Kyseessä on vielä poikkeuksellisen kiva vedos joten uskon hinnan olevan aika hurja.

861. Gunnar Pohjolan töitä on tarjolla nyt useampia kappaleita. Pohjolan teokset vääjäämättä liikkuvat siellä "matalissa nelinumeroissa summissa" näinäkin aikoina. Nyt tosin kannattaa poimia ne kivoimmat itselleen. Pohjola on nykytilanteessa tyypillinen taiteilija. Nousee ajan kanssa kun ylimääräistä rahaa rupeaa taas virtaamaan enemmän taidemarkkinoille.

868. Max Salmen teos riipaisi hintaennätyksen Bukowskis Marketissa pari kuukautta sitten kun teoksen hinta nousi kuluineen kymppitonnin pintaan, eikä kyseessä edes ollut mikään taidehistorian kirjoihin ikuisiksi piirtynyt merkkiteos.
Salmen hintataso on näyttänyt kääntyneen todella nopeasti jyrkästäkin laskusta aika hienoon nousuun. Olen Salmen puolesta liputtanut jo laskusuhdanteen aikaan ja herättelen tässäkin nyt lukijoita olemaan hereillä jos näyttää että hinta ei kipua hulluuksiin. Ehdottomasti esim. Juhana Blomstedin ja Paul Osipowin kanssa niitä nousevia nimiä mitä nyt pitäisi haalia.

 
97. Björn Weckströmin 24senttinen "Torso" on nykyhinnaltaan siellä "vajaassa parissa tonnissa" + kulut. Weckström on ruvennut viimeisin vuosien aikana kipuamaan ylöspäin kaikilla osa-alueilla missä herran on vaikuttanut. Onhan ikää ruvennut tulemaan vaikka hän on vielä ihan tuottoisa suunnittelija. Björniä kannttaa haalia jos teokset miellyttävät silmää. Hinnat eivät ainakaan tule laskemaan.

1106. Tapio Junnon pronssiveiston on hieno. Helanderilla näkyy tulleen listaukseen virhe etunimen kanssa. Nimenomaan julkisista veistoksista tunnettu ja omanlaisensa kädenjäljen jättänyt Junno on kyllä nousevia nimiä joskaan mitää suuria syöksyjä ei ole luvassa.

825. Friedl Bakalowits & Söhnen Miracle Sputnik valaisin on varsin näyttävä ja hauras ilmestys.
Tässäkin on muutama virhe mutta mikäli osaksi sisustusta on ostamassa eivät ne varmaan maailmaa kaatane. Kyseistä Itävallan Vienissä valmistettua valaisinta myydään hurjimmissa Design kaupoissa jopa yli 16.000eurolla mutta eiköhän Helanderin päivän hinta muutaman virheen kanssa liiku jossain neljän tuhannen tietämissä? Ei varmasti tule ihan heti toista vastaan kaverin asunnossa.

385. Wirkkalan Tokio taidelasi on kaikessa yksikertaisuudessaan kaunis ja suomalaista taidelasia parhaimmillaan. Hinta kivunnee kuitenkin useaan tuhanteen mutta... you never know.

118. Eliel Saarisen 1908 suunnittelema ja Adeltan 80 luvulla valmistama Jugend tuoli ei irtoa ihan satasella. Tai jos irtoaa niin huuda heti itsellesi.

336. En ole tiennyt että Peter Behrens on suunnitellut myös valaisimia. Brahensia on käsitelty jo kerran aiemmin blogissa. Hän oli saksan tärkeimpiä arkkitehteja jonka kuuluisin saavutus on Berliinissä sijaitsevat AEG:n hallit joita kutsutaan ensimmäisiksi moderneiksi rakennuksiksi.
Tyylipuhdas Judeng valaisin on todella näyttävä ja jaksan uskon hinnankin jäävän aika edulliseksi.


200. Paavo Tynellin Taito Oy lampetti on todella hienossa kunnossa. Arvo valaisin jonka voi realisoida myöhemmin nopeastikin jos tarve sille tulee.

38. Carl Anton Carlborgin hedelmäkori on vain yksi lukuisista vanhoista hopeaesinestä joita tälläkertaa on tarjolla.
1826 Turussa tehty kori on hyvin yksityiskohtaisesti dekoreerattu ja edustaakin ehdottomasti sitä laadukaampaa ja parempaa kotimaista hopeaa perinteisten pikarien ja pelkistettyjen edullisempien kynttilänjalkojen sijaan.
Painoakin on yli puolikiloa joten voinet kuvitella saavasi myös vastinetta rahalle. Hyvä hankinta jota voi käytää satunnaisesti myös hyödykkeenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti