perjantai 2. joulukuuta 2016

Bukowskin Klassinen F183 menee hyvätasoisesta taidenäyttelystä

Bukowskin klassisen huutokaupan aika on käsillä. Ei voi muuta kuin haukkoa henkeään luetteloa selatessa. Akseli Gallen-Kallelaa ja muita mestareita perä perään.
Pitkä lista kymmenien ja satojen tuhansienkin lähtöhintaisia teoksia.
Mukana löytyy ihan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä teoksia. Joskin yritän nyt jättäytyä kalleimman tykityksen taustalle koska lukijakunnastani häviävän pienellä pronsentilla on varaa tarjota 120.000euron lähtöhintaiseen teokseen.

Mutta tästä teos kavalkaadista kannattaa nauttia ja mennä ihan paikanpäällekin niin tekemään. Moni teoksista on ollut 100 vuotta "suvun omistuksessa", ja nyt vaihtaa omistajaa kunnes katoaa taas seuraavaksi 50 vuodeksi jonkin yksityiskokoelman kätköihin.
Ateneumin teokset voi käydä katsomassa jokapäivä. Näistä valtaosan vain yhden kerran elämässä!

Mukana on muutamia jo aiemminkin huutokaupoissa nähtyjä teoksia.
Myös Maria Wiikin lyijykynä piirrustuksia on eksynyt huudettavaksi. Samat teokset olivat nimeltämainitsemattomassa ruotsalaisessa huutokaupassa huudettavana 2kk sitten. Seurailin siellä niiden vasarahintoja. Tännehän ne näköjään Pikku Robertinkadulle päätyivät.


Olkaa hyvät:

Marcus Collinin "Juna-aseman odotushuoneessa" on omassa yksinkertaisuudessaan, ja askeettisuudessaan loistava teos. Juna-asemien odostustiloissa ajan pysähtyneisyys yhtäaikaisesti usealla ihmisellä yhtäaikaa on ollut yksi niistä harvoista paikoissa jossa näin on käynyt. Istutaan hiljaa, nuokutaan, katsellaan kenkiä ja kynsiä, yritetään nukkua.
Nykyään on tabletit, puhelimet ja läppärit. Olisi mielenkiintoista nähdä Marcus Collinin 2000 luvun tulkinta samasta aiheesta!
Jokatapauksessa teos on poikkeuksellisen kookas normaaliin Collin työhön verrattuna ja se on ollut Ateneumissa näyttelyssä 1982 eli jonkinlaista historiaakin löytyy.
Uskon että Collinin omalaatuiset ekspressiiviset ja realistiset menneiden vuosien arkielämää käsittelevät pastelliteokset tullaan varmasti jossain vaiheessa löytämään nykyistä paremmin, ja silloin tämä teos kannattaa olla omalla seinällä.

Akseli Gallen-Kallelan "Helkatuli" teos ei ole koolla pilattu mutta provinienssi on hyvä ja teos kiva. Sitä Gallelaa parhaimmillaan minkä aiheissa vuosisadan vaihteen elämä, ja tarusto saavat vallan.
Helkatuli tarkoittaa kokkoa jota tässä teoksessa ihmiset alueen asukkaat ovat kokoontuneet ihmettelemään.

Toinen Akselin teos "Lemminkäinen Tulijoella" on jo kulttuurihistoriallisesti arvokas työ ja aiheena tietysti kalevala kuten hinnasta saattaa päätellä.
Suosittelen lämpimästi lukemaan teoksen yhteydessä olevan Gallen-Kallela museon johtajan Tuija Wahlroosin selityksen teoksen aiheelle ja sen vaiheille.

Adolf Bockin teokset ovat viimeaikoina olleet yllättävänkin matalalla. Aiemmin 3000-4000euron lähtöhintaisia meriaiheisia teoksia on vasaroitu 800-1500euron hintoihin.
Suosittelen siis pitämään Bockia silmällä. Nyt on oston paikka.
Poimittu teos on aivan huikaisevan hyvä kaikkine detaljineen. Allekirjoittaneen on äärimmäisen vaikea kuvitella että Bockin teos on joka on a) Hyvä tasoinen b) 80x121cm kokoinen c) öljyväriteos jäisi lähellekään nyt arvioitua 3000euron lähtöhintaa.
Jos jää lähellekään sitä niin on hyvän nousun paikka, ja nousun voi tehdä ihan nopeallakin aikataululla.


Albert Edelfeltin teos on synkähkön oloinen nopeasti vilkaistuna, mutta mitä enemmän teokseen uhraa aikaa sitä enemmän se antaa.
Tämänkin teoksen mukana on Edelfelt asiantuntija Maria Catanin valaiseva selitys teoksesta ja sen synnystä. Suosittelen lukemaan vaikka 50.000euroa ei takataskussa olisikaan hankintaa varten.

Thorsten Waennerbergin oikein kiva pikkutyö. Joskin moniulotteinen ja detaljimainen.
Waenerberg on omassa "osta nyt" suosituslistassa ja 800euron lähtöhinta on ihan linjassaan. Tiedä vaikka jäisi edullisemmaksikin!!

Väinö Hämäläisen todella kiva "Markkinat Helsingin Rautatientorilla" teos.
Lähtöhinta on myös sen mukainen mutta on kyllä hyvä työkin. Mietin vain torikojujen etäisyys perspektiiviä ja määrää. Teos on todennäköisesti maalattu Ateneumin ikkunasta katsoen mikäli se on liioittelematta ja realistisesti maalattu.

Tämä Lennart Segerstrålen teos pysäytti allekirjoittaneen eniten koko huutokaupan annista.
Segerstrålea parhaimmillaan. Hänen teoksensa kyntävät täysin pohjamudissa tällä hetkellä, ja Segerstråleen on myös ostosuositus. Taiteilijan suurin ongelma on todella epätasainen tuotanto. Todella huonoja ja luonnoksenomaisia teoksia liikkuu jotka laskevat mediaani hintaa aikalailla. Onko sitten taiteilijan vai hänen perikuntansa liikenteeseen päästämiä.
Jokatapauksessa tässä on taiteilijalle niin tyypillinen maalaustyyli ja todella pysäyttävän rauhallinen aihe.
Aavalla tyyni vesi ja ainoa totaalisen äänettömyyden rikkoja on airojen uppoaminen veteen seuraavaa vetoa ennakoiden.
Lähtöhinta on todella maltillinen. Kehykset eivät ole mieleeni mutta ne saa toki vaihdettua ja liekkö edes ovat alkuperäiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti